Aplikacja
Królik w sosie śmietanowym
 

Królik w sosie śmietanowym

Opublikowano 28.06.2024

Zastanawiasz się jak przygotować królika w sosie śmietanowym, aby był soczysty, delikatny i jednocześnie pełen smaku? Oto przepis na królika duszonego w śmietanie, który łączy te wszystkie cechy.

Udka z królika podane z kaszą jaglaną oraz fasolką szparagową stanowią sezonowy, niebanalny posiłek. Smak mocno śmietanowego sosu przełamuje nuta miodu oraz musztardy sarepskiej. Wyselekcjonowane przyprawy takie jak zioła prowansalskie, kurkuma czy gałka muszkatołowa to tajemnica tego jakże aromatycznego sosu.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
Zamarynuj królika

Udka królika dokładnie oczyść i osusz. Przygotuj marynatę – wymieszaj ze sobą dwie łyżki oleju rzepakowego, musztardę sarepską, miód, sos sojowy oraz zioła prowansalskie. Królika posmaruj marynatą, odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.

Przygotuj sos

Cebulę oraz czosnek obierz, dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Zamarynowanego królika oprósz skrobią ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż do zarumienienia cebulę, czosnek oraz królika (po chwili należy obrócić mięso na drugą stronę). Przygotuj bulion z kostki warzywnej i dodaj go na patelnię. Zmniejsz moc palnika i przykryj naczynie przykrywką. Duś królika około 60 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietanką oraz przyprawami – kurkumą, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mieszankę wlej na patelnię i gotuj całość jeszcze około 5 minut do zagęszczenia sosu.

Ugotuj dodatki

W międzyczasie kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę. Na osolony wrzątek wrzuć fasolę i gotuj około 5 minut.

Podaj danie

Gotowego królika podaj z kaszą jaglaną oraz fasolką szparagową. Całość ozdób natką pietruszki.

Królik w sosie śmietanowo-musztardowym należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 90 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 70 min
Składniki
2
1 opakowanie udek z królika (ok. 500 g)
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka miodu rzepakowego
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 kostka warzywna
1 szklanka wody
½ szklanki śmietanki 36%
2 łyżka mascarpone
1 szczypta kurkumy
1 szczypta gałki muszkatołowej
1 szczypta pieprzu
1 szczypta soli
2 woreczki kaszy jaglanej
3 garści fasolki szparagowej
1 łyżka natki pietruszki