Królik w sosie śmietanowym
Opublikowano 28.06.2024Zastanawiasz się jak przygotować królika w sosie śmietanowym, aby był soczysty, delikatny i jednocześnie pełen smaku? Oto przepis na królika duszonego w śmietanie, który łączy te wszystkie cechy.
Udka z królika podane z kaszą jaglaną oraz fasolką szparagową stanowią sezonowy, niebanalny posiłek. Smak mocno śmietanowego sosu przełamuje nuta miodu oraz musztardy sarepskiej. Wyselekcjonowane przyprawy takie jak zioła prowansalskie, kurkuma czy gałka muszkatołowa to tajemnica tego jakże aromatycznego sosu.
Udka królika dokładnie oczyść i osusz. Przygotuj marynatę – wymieszaj ze sobą dwie łyżki oleju rzepakowego, musztardę sarepską, miód, sos sojowy oraz zioła prowansalskie. Królika posmaruj marynatą, odłóż do lodówki na minimum 2 godziny.
Cebulę oraz czosnek obierz, dokładnie umyj, następnie pokrój w kostkę. Zamarynowanego królika oprósz skrobią ziemniaczaną. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Podsmaż do zarumienienia cebulę, czosnek oraz królika (po chwili należy obrócić mięso na drugą stronę). Przygotuj bulion z kostki warzywnej i dodaj go na patelnię. Zmniejsz moc palnika i przykryj naczynie przykrywką. Duś królika około 60 minut. Mascarpone wymieszaj ze śmietanką oraz przyprawami – kurkumą, gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą. Mieszankę wlej na patelnię i gotuj całość jeszcze około 5 minut do zagęszczenia sosu.
W międzyczasie kaszę jaglaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Fasolę szparagową dokładnie umyj i odetnij końcówki. W garnku zagotuj wodę. Na osolony wrzątek wrzuć fasolę i gotuj około 5 minut.
Gotowego królika podaj z kaszą jaglaną oraz fasolką szparagową. Całość ozdób natką pietruszki.
Królik w sosie śmietanowo-musztardowym należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!