Kruche ciasto z budyniem i nektarynkami
Opublikowano 12.06.2024Przygotuj pyszne ciasto kruche z budyniem i świeżymi letnimi owocami – nektarynkami i morelami. Sezonowe letnie owoce doskonale sprawdzają się do domowych wypieków. Nektarynki i morele podczas pieczenia nabierają jeszcze bardziej słodkiego smaku. Świetnie komponują się z kruchym ciastem i masą z budyniu waniliowego, tworząc prawdziwie letni deser.
Ciasto z nektarynkami po upieczeniu jest dość wilgotne, dlatego warto odczekać około godzinę przed pokrojeniem go na kawałki, by wilgoć odparowała, a dzielenie porcji nie sprawiło Ci trudności.
Do miski przy pomocy sita przesiej mąkę tortową i owsianą. Dodaj kolejno ¾ szklanki cukru pudru i proszek do pieczenia. Następnie dobrze schłodzone masło zetrzyj na tarce o grubych oczkach, podsypując je mąką podczas ścierania. Oddziel białka od żółtek. Do miski dodaj żółtka i zacznij wyrabiać ciasto. Możesz zrobić to ręcznie lub przy pomocy miksera ze specjalną końcówką. Gdy ciasto będzie mieć jednolitą strukturę i składniki połączą się, uformuj z niego kulę. Podziel ją na dwie części – jedna część większa od drugiej, w proporcji około ⅔ i ⅓. Mniejszą część ciasta zawiń w folię i wstaw do lodówki.
Przygotuj średnią blaszkę (średnica 24 cm) i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkuj tak, aby pokryło cały spód blaszki. Przełóż je na dno formy i ponakłuwaj widelcem na całej powierzchni. Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika z funkcją góra i dół na 15–20 minut. Gdy ciasto delikatnie się przyrumieni, wyciągnij je z piekarnika.
W międzyczasie odmierz 2 szklanki mleka do rondelka. Do kolejnej szklanki mleka wsyp zawartość opakowań budyniu waniliowego. Dodaj 1 łyżkę cukru pudru, cukier wanilinowy i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj z mlekiem, tak by proszek całkowicie rozpuścił się i nie powstały grudki. Zagotuj mleko w rondelku i dodaj rozpuszczony budyń. Mieszaj do momentu zgęstnienia masy budyniowej.
Na kruche ciasto wyłóż ugotowany budyń i wyrównaj powierzchnię. Nektarynki i morele umyj, a następnie pokrój w ćwiartki. Owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną i poukładaj na warstwie budyniowej. Kulkę kruchego ciasta wyjmij z lodówki, zetrzyj na tarce o grubych oczkach i posyp nim owoce na wierzchu. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z funkcją termoobiegu i piecz przez 45 minut.
Po tym czasie wyjmij ciasto i pozostaw do całkowitego ostygnięcia (na około godzinę). Następnie wyjmij je z blaszki i posyp cukrem pudrem oraz migdałami w słupkach. Pokrój na kawałki i podawaj jako słodki deser lub podwieczorek.
Przepis na ciasto z nektarynkami i budyniem jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!