Aplikacja
kruszonka przepis
 

Kruszonka z płatków owsianych

Opublikowano 28.06.2023

Jesteś fanem kruszonki? Równie smakowicie prezentuje się kruszonka owsiana. To przysmak, pod którym możesz ukryć wiele deserów i wypieków, np. ciasta, drożdżówki albo owoce. Zamiast cukru wanilinowego możesz wykorzystać niewielką ilość dowolnego aromatu do ciast, a zamiast masła – margarynę.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Płatki owsiane!

Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.

2. Roztop masło

Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.

3. Wymieszaj składniki

Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.

4. Przygotowanie

Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.

5. Gotowa kruszonka

Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
ok. 15 dag cukru,
ok. 30 dag mąki (najlepiej pszennej),
6 łyżek płatków owsianych,
6 łyżeczek cukru wanilinowego,
15 dag masła