Kruszonka z płatków owsianych
Opublikowano 28.06.20231. Płatki owsiane!
Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.
2. Roztop masło
Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.
3. Wymieszaj składniki
Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.
4. Przygotowanie
Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.
5. Gotowa kruszonka
Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.
Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
ok. 15 dag cukru,
ok. 30 dag mąki (najlepiej pszennej),
6 łyżek płatków owsianych,
6 łyżeczek cukru wanilinowego,
15 dag masła