Kruszonka z płatków owsianych
Opublikowano 28.06.2023Jesteś fanem kruszonki? Równie smakowicie prezentuje się kruszonka owsiana. To przysmak, pod którym możesz ukryć wiele deserów i wypieków, np. ciasta, drożdżówki albo owoce. Zamiast cukru wanilinowego możesz wykorzystać niewielką ilość dowolnego aromatu do ciast, a zamiast masła – margarynę.
Wsyp płatki owsiane, cukier i mąkę do dużego naczynia. Starannie wymieszaj całość.
Roztop tłuszcz w taki sposób, aby stał się ciepły i płynny.
Wlej rozpuszczone masło (margarynę) do suchych składników. Wymieszaj całość łyżką.
Rozetrzyj ciasto na kruszonkę, starannie zagniatając.
Gotową słodką posypkę wykorzystaj od razu, nakładając na wypieki czy owoce. Możesz też włożyć ją do foliowego worka lub pojemnika, szczelnie zamknąć i zamrozić. Rozmrożenie kruszonki nie zajmuje wiele czasu. Dzięki temu będziesz mieć zawsze pod ręką ulubiony dodatek do ciast.