Aplikacja
Kurczak tikka masala
 

Kurczak tikka masala

Opublikowano 07.02.2024

Kuchnia indyjska zyskała popularność na całym świecie. Słynie głównie z wyrazistego smaku i aromatu intensywnie przyprawionych potraw. Jednym z najbardziej znanych dań głównych z mięsem drobiowym jest chicken tikka masala. Przepis na kurczaka z pastą curry tikka masala Patak’s jest bardzo prostym i smacznym pomysłem na obiad. Spróbuj przyrządzić go samodzielnie w swojej kuchni!

Masala to propozycja indyjskiego sosu pomidorowego połączonego najczęściej z jogurtem, produktem z kokosa (na bazie ekstraktu z miąższu) i bardzo aromatycznymi przyprawami. W kuchni indyjskiej praktykuje się smażenie całych lub mielonych przypraw na oleju, oliwie lub maśle. Jest to sposób na to, aby były jeszcze bardziej intensywne w smaku, ponieważ podczas ich podsmażania wydzielają się olejki eteryczne.

Intensywny aromat dania można opisać jako połączenie lekkiej słodyczy, kwaskowatości i delikatnej pikantności sosu. Właśnie taką eksplozję smaków znajdziesz w potrawie kurczak tikka masala. Przepis jest przeznaczony nie tylko dla entuzjastów kuchni indyjskiej, ale dla każdego, kto chce wprowadzić orientalne smaki do swojej diety.

Łatwo
Średnia 4.4/5 (7 głosów)
1. Zamarynuj pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka umyj, oczyść z twardych błonek i pokrój w kostkę o grubości około 3–4 cm. Przełóż do średniej wielkości miski i wymieszaj z jogurtem greckim, pastą curry Patak’s, solą i czarnym pieprzem. Odstaw na co najmniej 60 minut do lodówki, aby przyprawy z marynaty przeniknęły do mięsa.

2. Podsmaż przyprawy i kurczaka

Cebulę szalotkę, imbir i ząbki czosnku obierz ze skórki, a następnie posiekaj. Przygotuj głębszą patelnię i rozgrzej na niej oliwę z oliwek. Wrzuć posiekane wcześniej składniki wraz z mieszanką przypraw garam masala. Podsmażaj na średnim ogniu, ciągle mieszając, do momentu aż poczujesz intensywny aromat przypraw (przez około 2 minuty). Następnie dodaj kawałki kurczaka w marynacie. Smaż na średnim ogniu przez około 20 minut.

3. Ugotuj ryż basmati

W międzyczasie przygotuj rondelek do gotowania ryżu basmati Auchan. Odmierz ryż i dodaj do niego 1,5 szklanki wody. Posól wodę i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 12 minut do miękkości, co jakiś czas mieszając ziarna. W ten sposób ugotujesz ryż na sypko.

4. Ugotuj sos do kurczaka tikka masala

Do usmażonych kawałków kurczaka dodaj passatę pomidorową Auchan, cukier trzcinowy oraz produkt kokosowy (ekstrakt z miąższu 80%) Auchan. Gotuj całość przez około 10 minut. Spróbuj sosu i dopraw do smaku zgodnie z tym, co lubisz – możesz dodać pokrojoną papryczkę chilli lub posiekaną natkę pietruszki dla aromatu.

5. Podaj danie

Kurczak tikka masala najlepiej smakuje podawany na ciepło z ryżem basmati. Popularną propozycją podania dania jest także z chlebkami naan, czyli tradycyjnym indyjskim pieczywem. Przed podaniem warto skropić je sokiem z limonki, aby podkreślić ostry smak uzyskany z pasty curry i przypraw w kurczaku tikka masala. Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 102 min
Porcja 2
Przygotowanie 70 min
Gotowanie -
Składniki
2
1 opakowanie piersi z kurczaka o wadze 500 g
½ słoiczka pasty curry Patak’s
1 szklanka ryżu basmati Auchan
1 limonka
3 cm korzenia imbiru
4 łyżki jogurtu greckiego
1 szklanka passaty pomidorowej Auchan
3 łyżki prod. kokosowego (ekstrakt 80%) Auchan
½ łyżeczki cukru trzcinowego
½ cebuli szalotki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
½ łyżeczki czarnego pieprzu
1 łyżka mieszanki przypraw garam masala