Kugel
Opublikowano 31.05.2024Przygotuj tradycyjne danie kuchni żydowskiej – kugel. Przepis obejmuje tylko kilka składników. Ta zapiekana potrawa przyrządzana jest na wiele różnych sposobów – wytrawnie z boczkiem, z mięsem lub z samymi warzywami oraz na słodko. Kugel ziemniaczany to danie podawane także w okresie świątecznym. Wersja dania w formie babki ziemniaczanej jest popularna również w Polsce – głównie w rejonie wschodnim.
Do wykonania kugla potrzebujesz ziemniaków. Ziemniaki typu B doskonale nadają się do dań ziemniaczanych, takich jak pyzy, kopytka czy babka. Dodatek młodych marchewek nadaje delikatnej słodkości potrawie, wzbogaca ją w witaminy i błonnik pokarmowy. Podsmażenie przypraw, marchewki, cebulki i czosnku na oliwie z oliwek wydobędzie ich smak i aromat.
Kugel to sycące danie, niezwykle proste do wykonania. Spróbuj przyrządzić je w swojej kuchni, wykorzystując nasz przepis na kugel z ziemniakami, marchewką i cebulką!
Ziemniaki obierz ze skórki. Następnie przy pomocy tarki o małych oczkach zetrzyj je do miseczki. Dodaj do startych ziemniaków pół łyżeczki soli i przemieszaj. Odstaw na bok by puściły wodę.
Młodą marchew obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Cebulkę i ząbki czosnku obierz i posiekaj na drobno. Na patelni z grubszym dnem rozgrzej oliwę z oliwek. Na rozgrzany tłuszcz wyłóż startą marchewkę, posiekaną cebulę, czosnek, pół łyżeczki soli, świeży rozmaryn i czarny pieprz. Smaż do momentu zeszklenia i zarumienienia się składników.
Jaja rozbij do dwóch naczyń, oddzielając białko od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli i za pomocą miksera ubij na sztywną pianę. Możesz zrobić to przy pomocy ręcznego robota lub blendera z końcówką do ubijania.
Starte ziemniaki odsącz z wody. Dodaj do nich ubite białko, żółtka, podsmażone warzywa, mąkę pszenną i dokładnie wymieszaj. Przygotuj naczynie żaroodporne. Posmaruj je masłem, aby zapiekanka łatwiej odchodziła od naczynia po upieczeniu. Wyłóż do środka masę na kugel. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C z termoobiegiem. Zapiekaj do momentu zarumienienia kugla z wierzchu.
Podawaj na ciepło z listkami świeżej natki pietruszki. Kugel po schłodzeniu robi się bardziej zwarty i łatwiej pokroić go na kawałki. Jeżeli chcesz podgrzać go przed podaniem, możesz zrobić to na mocno rozgrzanej patelni lub w piekarniku.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!