Kurczak po tajsku
Opublikowano 04.08.2022Kurczak po tajsku to wyjątkowe danie, które zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatów. Nasz autentyczny przepis pozwoli Ci przygotować to tradycyjne tajskie danie w wygodnym domowym zaciszu. Kurczak po tajsku jest idealny dla tych, którzy lubią pikantne i aromatyczne potrawy, które pobudzą zmysły. Wypróbuj nasz przepis i przenieś się na kulinarne wakacje do Tajlandii bez wychodzenia z domu. To danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i oczaruje Twoich gości.
Pierś z kurczaka umyj i pokrój na nieduże paseczki. Dopraw solą, pieprzem oraz chili. Odłóż na bok do zamarynowania.
Następnie pokrój paprykę żółtą i czerwoną w drobną kostkę. Kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni i polej oliwą z oliwek. Dodaj paprykę i duś przez około 10 minut do miękkości.
Wylej na patelnię mleko kokosowe i duś kolejne 10 minut.
Tak przygotowanego kurczaka po tajsku proponujemy podać z ryżem basmati.