Aplikacja
Kurczak po tajsku
 

Kurczak po tajsku

Opublikowano 04.08.2022

Kurczak po tajsku to wyjątkowe danie, które zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatów. Nasz autentyczny przepis pozwoli Ci przygotować to tradycyjne tajskie danie w wygodnym domowym zaciszu. Kurczak po tajsku jest idealny dla tych, którzy lubią pikantne i aromatyczne potrawy, które pobudzą zmysły. Wypróbuj nasz przepis i przenieś się na kulinarne wakacje do Tajlandii bez wychodzenia z domu. To danie, które z pewnością zadowoli Twoje podniebienie i oczaruje Twoich gości.

1. Przygotuj mięso z kurczaka

Pierś z kurczaka umyj i pokrój na nieduże paseczki. Dopraw solą, pieprzem oraz chili. Odłóż na bok do zamarynowania.

2. Podsmaż składniki na patelni

Następnie pokrój paprykę żółtą i czerwoną w drobną kostkę. Kurczaka podsmaż na rozgrzanej patelni i polej oliwą z oliwek. Dodaj paprykę i duś przez około 10 minut do miękkości.

3. Dokończ danie

Wylej na patelnię mleko kokosowe i duś kolejne 10 minut.
Tak przygotowanego kurczaka po tajsku proponujemy podać z ryżem basmati.

Czas całkowity 60 min
Porcja 4
Przygotowanie 60 min
Gotowanie -
Składniki
4
Pierś z kurczaka
Mleko kokosowe - 1 puszka
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Papryka chili - szczypta
Papryka żółta, papryka czerwona, zielona - po 1 sztuce
Oliwa z oliwek