Aplikacja
Kurczak Saltimbocca
 

Kurczak saltimbocca na sałacie z bagietką

Opublikowano 15.05.2023

Kurczak saltimbocca wykorzystuje się do różnych Włoskich potraw. Jednym ze sposobów przygotowania posiłku przy wykorzystaniu saltimbocca jest usmażenie kurczaka z ułożoną na nim szynką, podając ją ze smażoną cukinią i ciepłą świeżą bagietkę. Eksplozja smaków! Przekonaj się sam i skorzystaj z naszego przepisu.

Zacznij od czosnku

Obrany czosnek bardzo drobno posiekaj.

Cienkie plastry cukini

Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie i długie plastry. Przełóż do miski, dodaj czosnek, olej, dopraw solą i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.

Podsmaż cukinię

Plastry cukinii podsmaż po pół minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej. Potem przełóż na talerz.

Teraz zajmij się mięsem

Każdą pierś przekrój wzdłuż na połowę. Przykryj folią i delikatnie rozbij wałkiem.

Jeszcze więcej mięsa!

Na każdym kawałku kurczaka połóż plaster szynki, na nim listek szałwii i zepnij je wykałaczką.

Przypraw

Mięso lekko posól i posyp pieprzem.

Przygotuj patelnię

Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez około 1,5 minuty z każdej strony – mięso powinno być lekko niedosmażone

Wykorzystaj wino, masło, sok z cytryny

Następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i na czystą wyłóż masło, wlej wino oraz sok cytrynowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę, po czym dołóż na patelnię kurczaka, posyp pietruszką i trzymaj na średnim ogniu przez 3 minuty.

I gotowe!

Na talerzach ułóż porcje rukoli, na niej podsmażone cukinie, na nich kawałki kurczaka. Polej sosem z patelni. Podawaj na gorąco, np. z bagietką.

Czas całkowity 30 min
Porcja 5
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 25 min
Składniki
5
4 pojedyncze piersi kurczaka
8 cienkich plastrów szynki parmeńskiej
8 świeżych liści szałwii
4 łyżki oliwy
2 łyżki masła
1/2 szklanki białego wytrawnego wina lub słodkiego białego muszkatu
sok z połowy cytryny
łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
sól i grubo zmielony czarny pieprz
4 spore garście rukoli
2 cukinie średniej wielkości (ok. 35 dag)
2 ząbki czosnku
6 łyżek oleju z pestek winogron lub oliwy z oliwek
sól