Kurczak saltimbocca na sałacie z bagietką
Opublikowano 15.05.2023Kurczak saltimbocca wykorzystuje się do różnych Włoskich potraw. Jednym ze sposobów przygotowania posiłku przy wykorzystaniu saltimbocca jest usmażenie kurczaka z ułożoną na nim szynką, podając ją ze smażoną cukinią i ciepłą świeżą bagietkę. Eksplozja smaków! Przekonaj się sam i skorzystaj z naszego przepisu.
Obrany czosnek bardzo drobno posiekaj.
Cukinię pokrój obieraczką do warzyw na cienkie i długie plastry. Przełóż do miski, dodaj czosnek, olej, dopraw solą i wymieszaj. Odstaw na kilka minut.
Plastry cukinii podsmaż po pół minuty z każdej strony na suchej patelni grillowej. Potem przełóż na talerz.
Każdą pierś przekrój wzdłuż na połowę. Przykryj folią i delikatnie rozbij wałkiem.
Na każdym kawałku kurczaka połóż plaster szynki, na nim listek szałwii i zepnij je wykałaczką.
Mięso lekko posól i posyp pieprzem.
Na patelni rozgrzej oliwę i smaż kurczaka przez około 1,5 minuty z każdej strony – mięso powinno być lekko niedosmażone
Następnie wytrzyj patelnię ręcznikiem papierowym i na czystą wyłóż masło, wlej wino oraz sok cytrynowy i doprowadź do wrzenia. Gotuj minutę, po czym dołóż na patelnię kurczaka, posyp pietruszką i trzymaj na średnim ogniu przez 3 minuty.
Na talerzach ułóż porcje rukoli, na niej podsmażone cukinie, na nich kawałki kurczaka. Polej sosem z patelni. Podawaj na gorąco, np. z bagietką.