Aplikacja
 

Kurczak tikka masala

Opublikowano 09/01/2021

Odkryj dalekie Indie i przyrządź kurczak tikka masala zgodnie z naszym przepisem. Danie to sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak i poczęstunku dla gości. Przekonaj się, jak łatwo i szybko zrobić kurczaka tikka masala.

1. Gotujemy ryż

Do garnka wrzucamy ryż oraz zalewamy wodą (na jedną miarkę ryżu przypadają dwie miarki wody). Pozostawiamy ryż do zagotowania – nie mieszamy. Po zagotowaniu wody ryż należy gotować około 15 minut.

2. Przygotowujemy marynatę

Pokrojonego w kostkę kurczaka zalewamy jogurtem naturalnym. Dodajemy starty imbir, czosnek, kurkumę, kumin, fenkuł i sok z limonki. Dokładnie mieszamy. Następnie układamy kurczaka na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C i pieczemy przez około 10 minut.

3. Przygotowujemy sos

Do garnka wrzucamy liść laurowy, laskę cynamonu, kardamon oraz ziarna kolendry. Wszystko prażymy przez chwilę a następnie dodajemy masło klarowane i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Czas na doprawienie naszego sosu, do tego używamy soli, pieprzu, kuminu oraz garam masala. Jak cebulka zmięknie dodajemy pomidory, cukier oraz odrobinę chilli. Na sam koniec dolewamy śmietankę i dusimy całość przez kilka minut.

4. Komponujemy danie

Kurczaka dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Następnie na talerz nakładamy porcję ryżu oraz kurczaka w sosie. Całość można posypać kolendrą oraz skropić sokiem z limonki.

Patent #zerowaste
Puszkę po pomidorach można wykorzystać jako doniczka na zioła.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie -
 

Kurczak tikka masala

Opublikowano 09/01/2021

Odkryj dalekie Indie i przyrządź kurczak tikka masala zgodnie z naszym przepisem. Danie to sprawdzi się zarówno w roli codziennego obiadu, jak i poczęstunku dla gości. Przekonaj się, jak łatwo i szybko zrobić kurczaka tikka masala.

1. Gotujemy ryż

Do garnka wrzucamy ryż oraz zalewamy wodą (na jedną miarkę ryżu przypadają dwie miarki wody). Pozostawiamy ryż do zagotowania – nie mieszamy. Po zagotowaniu wody ryż należy gotować około 15 minut.

2. Przygotowujemy marynatę

Pokrojonego w kostkę kurczaka zalewamy jogurtem naturalnym. Dodajemy starty imbir, czosnek, kurkumę, kumin, fenkuł i sok z limonki. Dokładnie mieszamy. Następnie układamy kurczaka na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200°C i pieczemy przez około 10 minut.

3. Przygotowujemy sos

Do garnka wrzucamy liść laurowy, laskę cynamonu, kardamon oraz ziarna kolendry. Wszystko prażymy przez chwilę a następnie dodajemy masło klarowane i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Czas na doprawienie naszego sosu, do tego używamy soli, pieprzu, kuminu oraz garam masala. Jak cebulka zmięknie dodajemy pomidory, cukier oraz odrobinę chilli. Na sam koniec dolewamy śmietankę i dusimy całość przez kilka minut.

4. Komponujemy danie

Kurczaka dorzucamy do sosu i dokładnie mieszamy. Następnie na talerz nakładamy porcję ryżu oraz kurczaka w sosie. Całość można posypać kolendrą oraz skropić sokiem z limonki.

Patent #zerowaste
Puszkę po pomidorach można wykorzystać jako doniczka na zioła.

Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie -
Składniki
4
Składniki:
pierś z kurczaka – 500 g
klarowane masło – 1 łyżka
kardamon – 4 strączki
cynamon – 1 duży kawałek
liść laurowy – 3 szt.
duża cebula – 1 szt.
kumin – 1 łyżka
nasiona kolendry – 1 łyżka
garam masala – 1 łyżka
pomidory z puszki – 1 opakowanie
sól i pieprz
cukier – szczypta
śmietana kremówka – 150 ml
woda – 2 szkl.
płatki chilli – szczypta
sok z limonki
ryż – 1 szkl.
jogurt naturalny – 100 g
czosnek – 3 ząbki
starty Imbir – 2 łyżeczki
kurkuma – 1 łyżeczka
kumin mielony – 1 łyżka
koper włoski – 1/2 łyżeczki
Składniki
4
Składniki:
pierś z kurczaka – 500 g
klarowane masło – 1 łyżka
kardamon – 4 strączki
cynamon – 1 duży kawałek
liść laurowy – 3 szt.
duża cebula – 1 szt.
kumin – 1 łyżka
nasiona kolendry – 1 łyżka
garam masala – 1 łyżka
pomidory z puszki – 1 opakowanie
sól i pieprz
cukier – szczypta
śmietana kremówka – 150 ml
woda – 2 szkl.
płatki chilli – szczypta
sok z limonki
ryż – 1 szkl.
jogurt naturalny – 100 g
czosnek – 3 ząbki
starty Imbir – 2 łyżeczki
kurkuma – 1 łyżeczka
kumin mielony – 1 łyżka
koper włoski – 1/2 łyżeczki