Aplikacja
Kurczak W Sosie Malinowym
 

Kurczak w sosie malinowym

Opublikowano 22.08.2023

Choć maliny kojarzą się przede wszystkim z deserem, doskonale sprawdzą się także jako smakowity dodatek do mięs. Sos malinowy świetnie komponuje się z grillowaną wołowiną, kurczakiem i indykiem. Owoce możesz również użyć w sałatkach dla świeżości i niebanalnego słodko-kwaśnego smaku, o którym Twoi goście długo nie będą mogli zapomnieć. Całą ucztę dopełnij kompotem malinowym. Ten napój w połączeniu z kostkami lodu daje orzeźwienie w upalne dni.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj marynatę

Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj w misce sos sojowy, miód, czosnek, starty imbir, olej sezamowy, sok z limonki, paprykę, sól i pieprz.

2. Zamarynuj kurczaka

Pokrój kurczaka na kawałki i umieść je w marynacie. Upewnij się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty, a następnie odstaw na co najmniej 30 minut.

3. Przygotuj sos malinowy

Do małego rondla dodaj maliny i 2 łyżki wody. Gdy maliny się rozpadną, przetrzyj je przez sito. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.

4. Usmaż kurczaka

Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i smaż kawałki kurczaka, aż zarumienią się z obu stron.

5. Ugotuj ryż

Przygotuj ryż jaśminowy.

6. Udekoruj danie

Kurczaka polej sosem malinowym. Na wierzch ułóż świeżą kolendrę i plasterki limonki.

Czas całkowity 50 min
Porcja 4
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
4 piersi z kurczaka
200 g ryżu jaśminowego
1 szklanka malin
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki miodu Pewni Dobrego
2 ząbki czosnku
1 mały kawałek świeżego imbiru
1 limonka
1 łyżeczka mielonej papryki chilli
sól i pieprz
1 łyżka oleju sezamowego
2 łyżki oleju słonecznikowego
opcjonalnie: świeża kolendra i plasterki limonki