Kurczak w sosie malinowym
Opublikowano 22.08.2023Choć maliny kojarzą się przede wszystkim z deserem, doskonale sprawdzą się także jako smakowity dodatek do mięs. Sos malinowy świetnie komponuje się z grillowaną wołowiną, kurczakiem i indykiem. Owoce możesz również użyć w sałatkach dla świeżości i niebanalnego słodko-kwaśnego smaku, o którym Twoi goście długo nie będą mogli zapomnieć. Całą ucztę dopełnij kompotem malinowym. Ten napój w połączeniu z kostkami lodu daje orzeźwienie w upalne dni.
Zacznij od przygotowania marynaty. Wymieszaj w misce sos sojowy, miód, czosnek, starty imbir, olej sezamowy, sok z limonki, paprykę, sól i pieprz.
Pokrój kurczaka na kawałki i umieść je w marynacie. Upewnij się, że każdy kawałek jest dokładnie pokryty, a następnie odstaw na co najmniej 30 minut.
Do małego rondla dodaj maliny i 2 łyżki wody. Gdy maliny się rozpadną, przetrzyj je przez sito. Gotuj na małym ogniu do zgęstnienia.
Na patelni rozgrzej olej słonecznikowy i smaż kawałki kurczaka, aż zarumienią się z obu stron.
Przygotuj ryż jaśminowy.
Kurczaka polej sosem malinowym. Na wierzch ułóż świeżą kolendrę i plasterki limonki.