Aplikacja
Co Na Szybki Obiad
 

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym

Opublikowano 04.09.2023

Zastanawiasz się, jak połączyć słodycz miodu z pikanterią musztardy? Mam dla Ciebie idealny przepis! Przedstawiam kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Soczysty kurczak, skąpany w złocistym sosie z dodatkiem aromatycznych ziół, stanowi kwintesencję doskonałości w kuchni. Gotowy na kulinarną przygodę? Zaczynamy!

Łatwo
Średnia 2.5/5 (6 głosów)
1. Ugotuj ryż

Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu.

2. Przygotuj kurczaka

Pokrój kurczaka na plastry, dopraw go solą, pieprzem i papryką. Podsmaż na oleju przez 4 minuty na każdej stronie.

3. Czas na sos

W miseczce wymieszaj 3 łyżki miodu z 3 łyżkami musztardy.

4. Zagotuj śmietanę

Zagotuj śmietankę, dodaj sos miodowo-musztardowy i podgrzewaj, aż zgęstnieje.

5. Włóż kurczaka do piekarnika

W międzyczasie wrzuć kurczaka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (góra/dół). Wyjmij po ok. 10 minutach.

6. Gotowe!

Upieczone mięso polej sosem. Podawaj z ryżem.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
200 g ryżu
4 piersi z kurczaka (lub 2 podwójne)
3 łyżki musztardy
3 łyżki miodu
1 szklanka śmietany 30%
3 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta pieprzu
szczypta soli
szczypta słodkiej papryki