Aplikacja
Kurczak w sosie śmietanowym
 

Kurczak w sosie śmietanowym

Opublikowano 10.01.2024

Kurczak w sosie śmietanowym to doskonałe danie, które rozpływa się w ustach. Dodatek aromatycznych przypraw podkreśla charakter dania, tworząc wyjątkowe doświadczenie kulinarne. To szybki i prosty przepis na każdą okazję. Podawany z ulubionym dodatkiem, ten kurczak z sosie śmietanowym z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotuj kurczaka

Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na oliwie z oliwek. Zacznij od strony ze skórą, aby wytopić tłuszcz.

2. Dodaj pokrojone warzywa

Dodaj posiekaną w piórka szalotkę i czosnek. Dorzuć drobno posiekany tymianek oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

3. Całość duś pod przykryciem

Podlej kurczaka bulionem i duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i świeży szpinak. Duś jeszcze kilka minut, aż szpinak straci swoją objętość, a kurczak będzie miękki.

4. Gotowe!

Wyłóż danie na talerz, posyp świeżym tymiankiem. Danie podawaj z grillowaną bagietką.

Czas całkowity 30 min
Porcja 2
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
 

Kurczak w sosie śmietanowym

Opublikowano 10.01.2024

Kurczak w sosie śmietanowym to doskonałe danie, które rozpływa się w ustach. Dodatek aromatycznych przypraw podkreśla charakter dania, tworząc wyjątkowe doświadczenie kulinarne. To szybki i prosty przepis na każdą okazję. Podawany z ulubionym dodatkiem, ten kurczak z sosie śmietanowym z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

1. Przygotuj kurczaka

Kurczaka dopraw solą i pieprzem, podsmaż na oliwie z oliwek. Zacznij od strony ze skórą, aby wytopić tłuszcz.

2. Dodaj pokrojone warzywa

Dodaj posiekaną w piórka szalotkę i czosnek. Dorzuć drobno posiekany tymianek oraz pokrojone w paski suszone pomidory.

3. Całość duś pod przykryciem

Podlej kurczaka bulionem i duś pod przykryciem. Pod koniec duszenia dodaj śmietanę i świeży szpinak. Duś jeszcze kilka minut, aż szpinak straci swoją objętość, a kurczak będzie miękki.

4. Gotowe!

Wyłóż danie na talerz, posyp świeżym tymiankiem. Danie podawaj z grillowaną bagietką.

Czas całkowity 30 min
Porcja
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
Udka kurczaka - 4 szt.
Szalotka - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Suszone pomidory - 50 g
Szpinak - 200 g
Śmietana 18% - 200 ml
Bulion - 350 ml
Sól - do smaku
Czarny pieprz - do smaku
Tymianek - doniczka
Oliwa z oliwek
Bagietka
Składniki
2
Udka kurczaka - 4 szt.
Szalotka - 1 szt.
Czosnek - 2 ząbki
Suszone pomidory - 50 g
Szpinak - 200 g
Śmietana 18% - 200 ml
Bulion - 350 ml
Sól - do smaku
Czarny pieprz - do smaku
Tymianek - doniczka
Oliwa z oliwek
Bagietka