Kurczak ze smażoną kapustą i ziemniakami
Opublikowano 22.03.2024Pieczony kurczak z zasmażaną kapustą oraz ziemniakami to idealna propozycja na danie obiadowe, które zasmakuje całej rodzinie. Skórka jest wyjątkowo chrupiąca, a mięso miękkie i aromatyczne. Warzywa, które zostały użyte podczas pieczenia, możesz podać także jako dodatkową porcję sałatki na talerzu.
Wysokiej jakości mięso Pewni Dobrego od polskich hodowców pochodzi z chowu bez antybiotyków, a zwierzęta karmione są paszą roślinną bez dodatku GMO. Kury mają także dostęp do naturalnego światła i wybiegu.
Przepis na kurczaka ze smażoną kapustą i ziemniakami jest pełen kontrastujących i wyrazistych aromatów. Wszystko za sprawą zestu z limonki, który nadaje świeżości delikatnemu mięsu i chrupiącej skórce. Jeżeli chcesz dodatkowo wzbogacić smak smażonej kapusty, możesz posypać ją lekko gorzkim parmezanem, dzięki któremu danie zyska orzechowy akcent.
Nagrzej piekarnik do 190°C z funkcją termoobiegu. Obierz marchewkę i cebulę. Pora umyj i pokrój na mniejsze kawałki. Mięso z kurczaka Pewni Dobrego skrop sokiem z połowy limonki oraz odrobiną oliwy z oliwek. Następnie dopraw solą i pieprzem.
Do środka tuszki włóż obrane warzywa. Tak przygotowane mięso umieść w piekarniku i piecz 80–90 minut w zależności od wagi (tutaj około 1,5 kg). W tym czasie umyj i obierz ziemniaki. Przekrój je na pół, a następnie dopraw solą i skrop oliwą. 30 minut przed końcem pieczenia dodaj ziemniaki na blaszce obok kurczaka.
Młodą kapustę pokrój w grube plastry. Rozgrzej patelnię z masłem Pewni Dobrego i smaż je z każdej strony na złoty kolor. Kapusta ma być delikatnie al dente, więc nie przetrzymuj jej na patelni zbyt długo – 2–3 minuty na każdą stronę powinny wystarczyć. Staraj się też nie ruszać plastrów w trakcie smażenia. Na koniec dopraw je solą i pieprzem.
- Kapustę w sezonie możesz również grillować. Dzięki temu danie uzyska lekko dymny aromat.
- Podczas pieczenia kurczaka warto co jakiś czas podlewać tuszkę sokiem i tłuszczem, który się z niej wytopił. Dzięki temu mięso będzie jeszcze bardziej soczyste.
- Pieczony czosnek możesz wymieszać z masłem i posmarować nim chleb – grzanki czosnkowe będą stanowiły wyśmienitą przekąskę po obiedzie.