Aplikacja
Lasagne z cukinią
 

Lasagne z cukinią

Opublikowano 12.04.2023

Nasz przepis na lasagne z cukinią to smaczna i zdrowa alternatywa dla tradycyjnego dania, która zachwyca smakiem i lekkością. Zamiast płatów makaronu, w tym przepisie używamy plasterków cukinii, co sprawia, że danie jest niskowęglowodanowe i bogate w składniki odżywcze. Warstwy cukinii przeplatają się z aromatycznym sosem mięsnym i serem, tworząc kremową i serową strukturę, która przypomina klasyczną lasagne.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Podsmaż składniki

Na rozgrzaną i suchą patelnię wrzuć posiekaną cebulę i dopraw solą. Dopiero jak lekko zmieni kolor wlej odrobinę oliwy z oliwek. Następnie dodaj posiekany drobno czosnek i zmielone mięso. Przesmaż chwilę. Dopraw oregano. Następnie dodaj pomidory, sól i pieprz. Duś przez kilkanaście minut na mniejszym ogniu.

2. Podpiecz cukinię

W tym czasie cukinię pokrój na plastry i posól, aby puściła wodę. Cukinię grilluj na patelni (lub upiecz) przez kilka minut z dodatkiem oliwy z oliwek.

3. Przygotuj beszamel

Roztop masło (aż do zbrązowienia), dodaj mąkę, a po chwili mleko. Gotuj kilka minut – pamiętaj o przyprawach (sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej).

4. Upiecz lasagne

W naczyniu żaroodpornym układaj naprzemiennie cukinię, sos mięsno-pomidorowy, mozzarellę – na samą górę wyłóż beszamel.
Piecz w piekarniku przez ok. 20 minut w 180 stopniach z opcją termoobiegu.

Czas całkowity 55 min
Porcja 4
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
Sos mięsny:
Mielone mięso wieprzowe Pewni Dobrego - 200 g
Cebula - 1 sztuka
Czosnek - 3 ząbki
Oregano suszone - szczypta
Pomidory bez skóry - 1 puszka
Sól - szczypta
Pieprz - szczypta
Oliwa - 1-2 łyżki
Cukinia - 1 sztuka
Mozzarella - 1 kulka
Beszamel:
Masło - 15 g
Mąka - 15 g
Mleko - 300 ml
Pieprz - szczypta
Sól - szczypta
Gałka muszkatołowa - szczypta