Aplikacja
Leczo Jak Zrobic
 

Leczo tradycyjne z kiełbasą

Opublikowano 26.07.2023

Odkryj nasze Tradycyjne Leczo z Kiełbasą. Ten popularny węgierski gulasz to połączenie soczystych warzyw, aromatycznych przypraw i smakowitej kiełbasy. Doskonałe zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do pieczywa czy ryżu. Nasze tradycyjne leczo jest łatwe do przygotowania, a efekt końcowy to aromatyczne, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Wypróbuj przepis na tradycyjne leczo z kiełbasą i doświadcz prawdziwej symfonii smaków na swoim talerzu!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj warzywa i kiełbasę

Pokrój warzywa: cebulę i cukinię w kostkę, paprykę w paski, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pokrój kiełbasę w cienkie plastry lub półplastry.

2. Czas na pomidory!

Pomidory natnij delikatnie na kształt krzyża i zanurz na chwilę we wrzątku. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3. Podsmaż cebulę i czosnek

W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj przyprawy – paprykę i oregano i podsmażaj chwilę, aż uwolnią swój aromat.

5. Dodaj kiełbasę

Wrzuć kiełbasę pokrojoną w plastry i podsmażaj przez około 5 minut, aż się zarumieni i uwolni swoje aromaty.

6. Dodaj paprykę

Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż przez kilka minut, aż zacznie mięknąć.

7. Czas na resztę warzyw!

Następnie dodaj cukinię i pomidory pokrojone w kostkę i smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną i puszczą soki.

8. Dopraw całość

Dopraw koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.

9. Gotuj przez 20 minut

Przykryj garnek i gotuj leczo na średnim ogniu przez około 20 minut, aby smaki się przegryzły i warzywa były miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy potrawa się nie przypala. W razie potrzeby dolej nieco wody.

10. Gotowe!

Wlej do miseczki, posyp pokrojoną natką pietruszki. Danie możesz jeść z pieczywem albo ryżem.

Czas całkowity 55 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
 

Leczo tradycyjne z kiełbasą

Opublikowano 26.07.2023

Odkryj nasze Tradycyjne Leczo z Kiełbasą. Ten popularny węgierski gulasz to połączenie soczystych warzyw, aromatycznych przypraw i smakowitej kiełbasy. Doskonałe zarówno jako samodzielne danie, jak i jako dodatek do pieczywa czy ryżu. Nasze tradycyjne leczo jest łatwe do przygotowania, a efekt końcowy to aromatyczne, które zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Wypróbuj przepis na tradycyjne leczo z kiełbasą i doświadcz prawdziwej symfonii smaków na swoim talerzu!

1. Przygotuj warzywa i kiełbasę

Pokrój warzywa: cebulę i cukinię w kostkę, paprykę w paski, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Pokrój kiełbasę w cienkie plastry lub półplastry.

2. Czas na pomidory!

Pomidory natnij delikatnie na kształt krzyża i zanurz na chwilę we wrzątku. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

3. Podsmaż cebulę i czosnek

W dużym garnku rozgrzej smalec i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, aż zmiękną i lekko się zrumienią.

4. Dodaj przyprawy

Dodaj przyprawy – paprykę i oregano i podsmażaj chwilę, aż uwolnią swój aromat.

5. Dodaj kiełbasę

Wrzuć kiełbasę pokrojoną w plastry i podsmażaj przez około 5 minut, aż się zarumieni i uwolni swoje aromaty.

6. Dodaj paprykę

Dodaj paprykę pokrojoną w paski i smaż przez kilka minut, aż zacznie mięknąć.

7. Czas na resztę warzyw!

Następnie dodaj cukinię i pomidory pokrojone w kostkę i smaż przez kolejne 5 minut, aż warzywa lekko zmiękną i puszczą soki.

8. Dopraw całość

Dopraw koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Wymieszaj wszystko.

9. Gotuj przez 20 minut

Przykryj garnek i gotuj leczo na średnim ogniu przez około 20 minut, aby smaki się przegryzły i warzywa były miękkie. Co jakiś czas sprawdzaj, czy potrawa się nie przypala. W razie potrzeby dolej nieco wody.

10. Gotowe!

Wlej do miseczki, posyp pokrojoną natką pietruszki. Danie możesz jeść z pieczywem albo ryżem.

Czas całkowity 55 min
Porcja
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 40 min
Składniki
papryka (czerwona i żółta), pokrojona w paski – po 1 sztuce
czosnek, posiekany – 2 ząbki
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
średnia cukinia, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
kiełbasa, pokrojona w plastry – 250 g
pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę – 2 sztuki
smalec – 1 łyżka
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0,5 łyżeczki
suszone oregano – 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki
Składniki
2
papryka (czerwona i żółta), pokrojona w paski – po 1 sztuce
czosnek, posiekany – 2 ząbki
duża cebula, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
średnia cukinia, pokrojona w kostkę – 1 sztuka
kiełbasa, pokrojona w plastry – 250 g
pomidor obrany ze skórki i pokrojony w kostkę – 2 sztuki
smalec – 1 łyżka
koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
słodka papryka – 1 łyżeczka
ostra papryka – 0,5 łyżeczki
suszone oregano – 0,5 łyżeczki
sól i pieprz do smaku
posiekana natka pietruszki (do podania) – 2 łyżki