Aplikacja
Leczo z bakłażanem i tofu
 

Leczo z bakłażanem i tofu

Opublikowano 19.04.2024

Leczo – wiosenne danie pełne świeżych, sezonowych warzyw – podawane z prażoną kaszą gryczaną stanowi pełnowartościowy, sycący posiłek.

Leczo z bakłażanem i tofu to świetna propozycja na lekki, jednogarnkowy obiad. Głównym składnikiem jest BIO bakłażan od Auchan. To warzywo zawiera znikomą ilość kalorii, a jest skarbnicą wielu składników odżywczych cennych dla organizmu. Dodatek wędzonego tofu Auchan zapewnia niepowtarzalny aromat i dodatkowe źródło białka.

1. Ugotuj kaszę gryczaną

Do garnka wlej litr wody, następnie doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj sól, a następnie włóż delikatnie woreczek kaszy gryczanej prażonej. Ważne, aby był on całkowicie zanurzony w wodzie. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę około 12 minut.

2. Pokrój warzywa oraz tofu

Bakłażana,cebulę, żółtą paprykę, papryczkę chili oraz czosnek dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Papryczkę chili oraz czosnek drobno posiekaj. Paprykę żółtą pokrój w paseczki, a cebulę w piórka. Bakłażana pokrój w średnią kostkę, posyp solą i pozostaw na 10 minut, po tym czasie odlej nadmiar wody. Tofu wędzone Auchan rozkrusz w dłoniach.

3. Przygotuj leczo

Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na początku podsmaż cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Gdy warzywa się nieco zarumienią, na patelnię dorzuć pokrojonego bakłażana i żółtąpaprykę. Warzywa smaż na małym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie rozpuść w połowie szklanki wody bulion warzywny i wlej na patelnię. Warzywa duś kolejne 10 minut. Gdy woda odparuje, dodaj na patelnię pomidory krojone, smaż kolejne 5 minut. Całość dopraw pieprzem ziołowym.

4. Podaj leczo z kaszą

Szczypiorek dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Do głębokiego talerza włóż porcję ugotowanej, gorącej kaszy gryczanej, a obok przygotowane leczo. Gotowe danie posyp świeżym szczypiorkiem. Zjedz na ciepło.

Ten posiłek mogą spożyć również osoby będące na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.

Danie należy do kuchni tradycyjnej, wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 35 min
Składniki
2
1 woreczek kaszy gryczanej prażonej
1 kostka tofu wędzonego Auchan
1 kostka bulionu warzywnego
1 bakłażan BIO Auchan
1 cebula
1 papryka żółta
½ papryczki chili
1 puszka pomidorów krojonych z puszki
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
2 szczypty soli
1 szczypta pieprzu ziołowego
1 łyżka szczypiorku
½ szklanki wody