Leczo z bakłażanem i tofu
Opublikowano 19.04.2024Leczo – wiosenne danie pełne świeżych, sezonowych warzyw – podawane z prażoną kaszą gryczaną stanowi pełnowartościowy, sycący posiłek.
Leczo z bakłażanem i tofu to świetna propozycja na lekki, jednogarnkowy obiad. Głównym składnikiem jest BIO bakłażan od Auchan. To warzywo zawiera znikomą ilość kalorii, a jest skarbnicą wielu składników odżywczych cennych dla organizmu. Dodatek wędzonego tofu Auchan zapewnia niepowtarzalny aromat i dodatkowe źródło białka.
Do garnka wlej litr wody, następnie doprowadź do wrzenia. Do wrzątku dodaj sól, a następnie włóż delikatnie woreczek kaszy gryczanej prażonej. Ważne, aby był on całkowicie zanurzony w wodzie. Zmniejsz moc palnika, przykryj garnek pokrywką i gotuj kaszę około 12 minut.
Bakłażana, cebulę, żółtą paprykę, papryczkę chili oraz czosnek dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Papryczkę chili oraz czosnek drobno posiekaj. Paprykę żółtą pokrój w paseczki, a cebulę w piórka. Bakłażana pokrój w średnią kostkę, posyp solą i pozostaw na 10 minut, po tym czasie odlej nadmiar wody. Tofu wędzone Auchan rozkrusz w dłoniach.
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Na początku podsmaż cebulę, czosnek oraz papryczkę chili. Gdy warzywa się nieco zarumienią, na patelnię dorzuć pokrojonego bakłażana i żółtą paprykę. Warzywa smaż na małym ogniu przez około 10 minut. W tym czasie rozpuść w połowie szklanki wody bulion warzywny i wlej na patelnię. Warzywa duś kolejne 10 minut. Gdy woda odparuje, dodaj na patelnię pomidory krojone, smaż kolejne 5 minut. Całość dopraw pieprzem ziołowym.
Szczypiorek dokładnie umyj, osusz i posiekaj. Do głębokiego talerza włóż porcję ugotowanej, gorącej kaszy gryczanej, a obok przygotowane leczo. Gotowe danie posyp świeżym szczypiorkiem. Zjedz na ciepło.
Ten posiłek mogą spożyć również osoby będące na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej.
Danie należy do kuchni tradycyjnej, wegetariańskiej.
Smacznego!