Leczo z cukinii
Opublikowano 28.10.2022Warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. Mało jest takich przepisów w tradycyjnej kuchni. Jednym z nich jest leczo. To danie kuchni węgierskiej, które często gości na polskich stołach. Sporządź leczo z cukinii z poniższego przepisu, żeby przekonać się, jak smaczne jest to danie.
1. Przygotuj cebulę
W garnku zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodaj starte ząbki czosnku.
2. Przygotuj i dodaj paprykę
Dodaj oczyszczoną z gniazd nasiennych, pokrojoną w kostkę paprykę i co chwilę mieszając, smaż na nieco większym ogniu przez 5 minut.
3. Dodaj cukinię i gotuj
Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię, pokrojone w kostkę pomidory, suszone oregano i paprykę w proszku. Gotuj przez 10 minut. Dopraw solą i pieprzem. Serwuj z ulubionym pieczywem.
Czas całkowity 25 min
Porcja 3
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
3
cukinia – 3 szt.
kolorowe papryki – 3 szt. (czerwona, żółta i zielona)
dojrzałe pomidory – 1/2 kg
cebula – 1 szt.
ząbek czosnku – 2 szt.
papryka w proszku – 1 łyżeczka
suszone oregano – 1 łyżeczka
natka pietruszki – 1/2 pęczka
olej rzepakowy
czarny pieprz
sól