Lody śmietankowe
Opublikowano 11.05.2023Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.
Połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka i wsyp do niej cukier.
Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do chwili, aż cukier się rozpuści.
Zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do pojemnika.
Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki, mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki albo miksera.
Włóż pojemnik z masą do lodówki do schłodzenia.
Gdy masa się schłodzi, przełóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min wyciągaj go i miksuj zawartość, aby rozbić tworzące się kryształki lodu.
Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika okażą się bardzo twarde, przed nałożeniem odczekaj ok. 5 min.
Postaraj się zjeść lody w ciągu 2–3 dni od zrobienia – najlepsze są świeże.