Aplikacja
przepis na lody
 

Lody śmietankowe

Opublikowano 11.05.2023

Poszukujesz chwili wytchnienia w upalne dni? Lody to doskonałe rozwiązanie! Możliwe, że nie wiedziałeś, że w domowym zaciszu możesz przygotować je samodzielnie – w takich wariantach smakowych, w jakich tylko chcesz. W tym artykule przedstawimy Ci sprawdzony przepis na pyszne, domowe lody, które z łatwością przygotujesz w swojej kuchni. Dzięki naszym wskazówkom odkryjesz nowe, pyszne smaki.

1. Dodawanie składników

Połowę śmietanki (ok. 200 ml) wlej do garnka i wsyp do niej cukier.

2. Podgrzewanie

Całość podgrzewaj na małym ogniu, ciągle mieszając do chwili, aż cukier się rozpuści.

3. Przelewanie do pojemnika

Zdejmij garnek z ognia i przelej jego zawartość do pojemnika.

4. Dodawanie reszty składników

Do podgrzanej śmietanki z cukrem dodaj resztę śmietanki, mleko i dokładnie wymieszaj za pomocą trzepaczki albo miksera.

5. Schłodzenie

Włóż pojemnik z masą do lodówki do schłodzenia.

6. Miksowanie lodów

Gdy masa się schłodzi, przełóż pojemnik do zamrażalnika i co ok. 30 min wyciągaj go i miksuj zawartość, aby rozbić tworzące się kryształki lodu.

7. Po ok. 3–4 godz. mrożenia lody będą gotowe.
Dodatkowa wiedza

Jeśli po wyjęciu z zamrażalnika okażą się bardzo twarde, przed nałożeniem odczekaj ok. 5 min.
Postaraj się zjeść lody w ciągu 2–3 dni od zrobienia – najlepsze są świeże.

Czas całkowity 240 min
Porcja 29
Przygotowanie 10 min
Gotowanie -
Składniki
29
śmietanka 30-36% - 400 ml
mleko - 200 ml
cukier - 65 g