Aplikacja
Łosoś a’la Wellington
 

Łosoś a’la Wellington

Opublikowano 22.12.2021

Pewnie słyszeliście, kiedyś o takim przepisie jak Wellington z polędwicy wołowej. No tak – to wyższa szkoła jazdy, ale Wellingtona z łososia da radę zrobić każdy. Jest to ekspresowy przepis na pyszny obiad, który zaskoczy niejednego smakosza. Dodatkowo dzięki wykorzystaniu szpinaku jako nadzienia naszego dania dostarczymy naszemu organizmowi solidną dawkę witamin oraz żelaza.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowujemy nadzienie

Na patelnię wsypujemy drobno posiekaną szalotkę oraz doprawiamy ją solą i pieprzem. Dolewamy dobrej jakości oliwę oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Jak cebulka zeszkli się dorzucamy szpinak, skrapiamy sokiem z cytryny i czekamy aż liście stracę swoją formę. Na koniec dolewamy śmietankę i redukujemy do momentu powstania gęstego sosu.

2. Szykujemy filety z łososia

Z ryby ściągamy skórę. Aby usprawnić ten proces możemy podsmażyć nasz płat przez minutę na rozgrzanej patelni. Dzięki temu skóra powinna zejść w całości. Tak przygotowane dwa kawałki ryby smarujemy musztardą.

3. Komponujemy nasze danie

Rozwinięte ciasto francuskie smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie na sam środek kładziemy pierwszy filet łososia i nakładamy solidną warstwę wcześniej przygotowanego sosu ze szpinaku. Nakładamy drugi płat łososia i zamykamy ciasto poprzez nałożenie na siebie brzegów.

4. Pieczemy łososia

Tak przygotowane ciasto nacinamy od góry i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Całość władamy do piekarnika nagrzanego do 180°C na około 30 minut.

Patent#zerowaste

Nadwyżkę liści szpinaku możemy:

  • Dodać do porannego shake’a lub soku
  • Sparzyć wrzątkiem, odcisnać wodę, przełożyć do foremek na lód a następnie zamrozić
  • #łosoś #pewnidobrego #łosośpewnidobrego #wellington

Czas całkowity 50 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
2
Łosoś Jurajski – 300 g
Ciasto francuskie – 1 opakowanie
Szpinak – 50 g
Śmietanka 30% - 60 g
Cytryna – 1 sztuka
Jajko – 1 sztuka
Szalotka – 1 sztuka
Czosnek – 2-3 ząbki
Oliwa z oliwek – 1-2 łyżki
Musztarda – 1-2 łyżki
Sól
Pieprz