Łosoś – przepis na pyszne i lekkie danie
Opublikowano 14.05.2023Umyj łososia
Filet z łososia umyj i dokładnie osusz. Możesz wykorzystać do tego ręcznik papierowy.
Przypraw
Posyp rybę świeżo zmieloną solą morską i pieprzem cytrynowym. Przewróć łososia na drugą stronę i powtórz czynność.
Pokrój cytrynę
Skrop filet wyciśniętym sokiem z cytryny.
Czas na gotowanie
Ułóż kawałki ryby w parowarze, urządzeniu wielofunkcyjnym z możliwością przygotowywania potraw na parze lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą. Na wierzchu ryby połóż pokrojony świeży koperek. Gotuj przez 15 minut.
Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
300 g fileta z łososia,
pół pęczka koperku,
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
przyprawy do smaku: sól morska, pieprz cytrynowy.