Aplikacja
Łosoś – przepis na pyszne i lekkie danie
 

Łosoś – przepis na pyszne i lekkie danie

Opublikowano 14.05.2023

Jedną z form przygotowania łososia jest ugotowanie go na parze. W przeciwieństwie do smażenia i pieczenia to najzdrowszy sposób na zjedzenia łososia. Jest lekki i aromatyczny, smaczny i pełen wartości odżywczych. Jak go przyrządzić? Dowiesz się z naszego przepisu!

Umyj łososia

Filet z łososia umyj i dokładnie osusz. Możesz wykorzystać do tego ręcznik papierowy.

Przypraw

Posyp rybę świeżo zmieloną solą morską i pieprzem cytrynowym. Przewróć łososia na drugą stronę i powtórz czynność.

Pokrój cytrynę

Skrop filet wyciśniętym sokiem z cytryny.

Czas na gotowanie

Ułóż kawałki ryby w parowarze, urządzeniu wielofunkcyjnym z możliwością przygotowywania potraw na parze lub na sicie nad garnkiem z gotującą się wodą. Na wierzchu ryby połóż pokrojony świeży koperek. Gotuj przez 15 minut.

Czas całkowity 20 min
Porcja 2
Przygotowanie 5 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
300 g fileta z łososia,
pół pęczka koperku,
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
przyprawy do smaku: sól morska, pieprz cytrynowy.