Aplikacja
Łosoś w sezamie
 

Łosoś w sezamie

Opublikowano 01.07.2022

Łosoś w sezamie to danie, które zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem i połączeniem różnorodnych tekstur. Filety soczystego łososia są obtaczane w chrupiącej panierce z sezamu, która nadaje im wyrazisty smak i apetyczny wygląd. Makaron ryżowy stanowi doskonałe uzupełnienie dla smaku łososia. To danie jest idealną propozycją na specjalne okazje, gdy chcesz podać coś unikalnego i smakowitego.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj łososia i makaron

Łososia obtocz we wcześniej przygotowanej marynacie i odstaw na godzinę. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij łososia z marynaty i delikatnie osusz.

2. Ugotuj sos

Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlej do rondelka, dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i zagotuj. Gotuj przez 1–2 minuty, aż sos zgęstnieje, odstaw. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj, odstaw.

3. Usmaż rybę

Łososia obtocz w mieszance jasnego i czarnego sezamu i połóż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smaż bez użycia tłuszczu). Smaż 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając, aby ziarna tylko się lekko zrumieniły, a nie spaliły, przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Uważaj, by nie przesuszyć łososia, jego mięso powinno być delikatne i miękkie.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 10 min
Składniki
4
Filety łososia bez skóry - 2 sztuki
Makaron gryczany lub makaron ryżowy - 100 g
Biały sezam - 2 łyżki
Czarny sezam - 2 łyżki
Marynata:
Oliwa extra vergine - 1–2 łyżki
Sok z limonki
Miód - 1 łyżka
Mielony imbir w proszku - 1 łyżeczka
Sos sojowy - 1–2 łyżeczki
Pieprz czarny
Sól morska