Łosoś w sezamie
Opublikowano 01.07.2022Łosoś w sezamie to danie, które zaskoczy Cię swoim wyjątkowym smakiem i połączeniem różnorodnych tekstur. Filety soczystego łososia są obtaczane w chrupiącej panierce z sezamu, która nadaje im wyrazisty smak i apetyczny wygląd. Makaron ryżowy stanowi doskonałe uzupełnienie dla smaku łososia. To danie jest idealną propozycją na specjalne okazje, gdy chcesz podać coś unikalnego i smakowitego.
Łososia obtocz we wcześniej przygotowanej marynacie i odstaw na godzinę. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wyjmij łososia z marynaty i delikatnie osusz.
Resztę marynaty (jeśli taka pozostała) wlej do rondelka, dodaj 3 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczkę miodu i zagotuj. Gotuj przez 1–2 minuty, aż sos zgęstnieje, odstaw. Dodaj ugotowany i odcedzony makaron, wymieszaj, odstaw.
Łososia obtocz w mieszance jasnego i czarnego sezamu i połóż na rozgrzanej patelni z nieprzywierającą powłoką (smaż bez użycia tłuszczu). Smaż 3 minuty na umiarkowanym ogniu, uważając, aby ziarna tylko się lekko zrumieniły, a nie spaliły, przewróć na drugą stronę i smaż kolejne 2 minuty.
Uważaj, by nie przesuszyć łososia, jego mięso powinno być delikatne i miękkie.