Łosoś z grilla z ziemniaczkami i lekką sałatką
Opublikowano 18.04.2024Szukasz pomysłu na proste, lecz nietuzinkowe danie z grilla? Łosoś z ziemniaczkami i lekką sałatką będzie idealną opcją na pyszny obiad w ogrodzie. W przepisie wykorzystano gotowe ćwiartki ziemniaczane ze skórką od Auchan, co dodatkowo przyspiesza wykonanie tego dania.
Dopełnieniem tego wiosennego posiłku jest świeża, kolorowa sałatka przygotowana z sezonowych produktów – mixu sałat,pomidorków cherry, papryki czerwonej oraz ogórka. Dressing na bazie oliwy z oliwek podkreśla smak świeżych warzyw
Świeżego łososia Pewni Dobrego delikatnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go na mniejsze kawałki, skrop obficie sokiem z cytryny i oprósz solą. Tak przygotowaną rybę włóż do lodówki na minimum godzinę. Na koniec dopraw pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Rybę grilluj przez około 5 minut z każdej strony.
Ćwiartki ziemniaczane ze skórką przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zamrożoną porcję warzyw rozłóż na blasze piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 220℃. Piecz około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.
Warzywa na sałatkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Tak przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj z bukietem sałat. W osobnym naczyniu przygotuj dressing – połącz ze sobą za pomocą trzepaczki oliwę z oliwek, musztardę, ocet jabłkowy oraz miód. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem.
Łososia z grilla podaj z zarumienionymićwiartkami ziemniaczanymi oraz świeżą, kolorową sałatką. Ta lekka i smaczna potrawa idealnie komponuje się z letnią aurą i dostarcza wielu cennych składników odżywczych!
Grillowany łosoś należy do dań kuchni tradycyjnej.
Smacznego!