Aplikacja
Łosoś z grilla z ziemniaczkami i lekką sałatką
 

Łosoś z grilla z ziemniaczkami i lekką sałatką

Opublikowano 18.04.2024

Szukasz pomysłu na proste, lecz nietuzinkowe danie z grilla? Łosoś z ziemniaczkami i lekką sałatką będzie idealną opcją na pyszny obiad w ogrodzie. W przepisie wykorzystano gotowe ćwiartki ziemniaczane ze skórką od Auchan, co dodatkowo przyspiesza wykonanie tego dania.

Dopełnieniem tego wiosennego posiłku jest świeża, kolorowa sałatka przygotowana z sezonowych produktów – mixu sałat,pomidorków cherry, papryki czerwonej oraz ogórka. Dressing na bazie oliwy z oliwek podkreśla smak świeżych warzyw

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj łososia

Świeżego łososia Pewni Dobrego delikatnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój go na mniejsze kawałki, skrop obficie sokiem z cytryny i oprósz solą. Tak przygotowaną rybę włóż do lodówki na minimum godzinę. Na koniec dopraw pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Rybę grilluj przez około 5 minut z każdej strony.

2. Upiecz ziemniaczki

Ćwiartki ziemniaczane ze skórką przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu – zamrożoną porcję warzyw rozłóż na blasze piekarnika rozgrzanego uprzednio do temperatury 220℃. Piecz około 20 minut, do uzyskania złotego koloru.

3. Wykonaj sałatkę i dip

Warzywa na sałatkę dokładnie umyj pod bieżącą wodą i osusz ręcznikiem papierowym. Pomidorki cherry pokrój w ćwiartki, a paprykę i ogórka w kostkę. Tak przygotowane składniki przełóż do miski i wymieszaj z bukietem sałat. W osobnym naczyniu przygotuj dressing – połącz ze sobą za pomocą trzepaczki oliwę z oliwek, musztardę, ocet jabłkowy oraz miód. Sałatkę wymieszaj z sosem tuż przed podaniem.

4. Podaj danie

Łososia z grilla podaj z zarumienionymićwiartkami ziemniaczanymi oraz świeżą, kolorową sałatką. Ta lekka i smaczna potrawa idealnie komponuje się z letnią aurą i dostarcza wielu cennych składników odżywczych!

Grillowany łosoś należy do dań kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 90 min
Porcja 2
Przygotowanie 60 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
1 filet z łososia bez skóry Pewni Dobrego
1 cytryna
1 szczypta soli
1 szczypta pieprzu ziołowego
1 szczypta czosnku granulowanego
1 opakowanie ćwiartek ziemniaczanych ze skórką Auchan
½ opakowania mixu sałat z sałatą lodową Auchan
1 garść pomidorków cherry
½ papryki czerwonej
½ ogórka długiego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
½ łyżeczki octu jabłkowego
1 łyżeczka miodu