Łosoś z piekarnika
Opublikowano 14.05.2023Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, jaka pojawia się codziennie na Polskich stołach. Rewelacyjnie soczyste mięso łososia przypadł Polakom do gustu, dlatego tak często można je spotkać podczas Świąt Bożego Narodzenia. Istnieje mnóstwo sposobów przygotowania łososia, a jedno z najprostszych polega na upieczeniu ryby w piekarniku. Wszystkie składniki i opis przygotowania znajdziesz poniżej. Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego łososia!
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Pomidorki koktajlowe i koperek umyj.
Z ryby odetnij skórę i podziel filet na 4 kawałki.
Dopraw rybę solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi) oraz nasmaruj oliwą z oliwek (1 łyżka) i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.
Nagrzej piekarnik do 200℃. Wysmaruj naczynie żaroodporne drugą łyżką oliwy i ułóż kawałki łososia. Posyp rybę posiekanym koperkiem i wiórkami masła.
Na łososiu ułóż plasterki cytryny oraz pomidorki koktajlowe. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15–20 minut.