Aplikacja
Łosoś z piekarnika – pomysł na pyszny obiad
 

Łosoś z piekarnika

Opublikowano 14.05.2023

Łosoś to jedna z najpopularniejszych ryb, jaka pojawia się codziennie na Polskich stołach. Rewelacyjnie soczyste mięso łososia przypadł Polakom do gustu, dlatego tak często można je spotkać podczas Świąt Bożego Narodzenia. Istnieje mnóstwo sposobów przygotowania łososia, a jedno z najprostszych polega na upieczeniu ryby w piekarniku. Wszystkie składniki i opis przygotowania znajdziesz poniżej. Życzymy przyjemnego gotowania i smacznego łososia!

Zanim zaczniesz

Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Pomidorki koktajlowe i koperek umyj.

Pokrój filet na kawałki

Z ryby odetnij skórę i podziel filet na 4 kawałki.

Przygotuj przyprawy

Dopraw rybę solą i pieprzem (najlepiej świeżo zmielonymi) oraz nasmaruj oliwą z oliwek (1 łyżka) i skrop sokiem wyciśniętym z cytryny.

Czas na pieczenie

Nagrzej piekarnik do 200℃. Wysmaruj naczynie żaroodporne drugą łyżką oliwy i ułóż kawałki łososia. Posyp rybę posiekanym koperkiem i wiórkami masła.

I wisienka na torcie!

Na łososiu ułóż plasterki cytryny oraz pomidorki koktajlowe. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 15–20 minut.

Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 5 min
Gotowanie -
Składniki
4
800 g fileta z łososia
500 g pomidorków koktajlowych na gałązkach
pęczek koperku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka masła
1 cytryna
przyprawy do smaku: szczypta soli, szczypta pieprzu