Aplikacja
 

Łosoś z siankiem z pora

Opublikowano 10/06/2021

Łosoś Jurajski Pewni Dobrego idealnie sprawdzi się jako danie na obiad. A podany w towarzystwie puree z groszku oraz pora tworzy idealną alternatywę dla klasycznych ziemniaków oraz surówki. W prosty i szybki sposób przygotujecie zdrowe danie dla siebie i swojej rodziny! Co więcej, dzięki wykorzystaniu ryby, dostarczycie Waszemu organizmowi niezbędne i zdrowe kwasy tłuszczowe.

1. Przygotowujemy sianko z pora

Z pora odkrawamy białą część a następnie szatkujemy na cieniutkie talarki. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę, po podgrzaniu wrzucamy przygotowane wcześniej talarki z pora i smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia się.

2. Przygotowujemy puree z groszku

Do garnka z wodą dodajemy odrobinę soli i cukru. Po zagotowaniu wrzucamy groszek na 1-2 minuty. Następnie hartujemy groszek wsypując go do zimnej wody. Do malaksera wrzucamy groszek i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość zalewamy śmietanką i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Opcjonalnie można dodać płatki chilli.

3. Smażymy łososia

Łososia kroimy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię nalewamy oliwę oraz kładziemy łososia. Rybę smażymy około 1-2 minuty z każdej strony.

4. Komponujemy danie

Na talerz nakładamy puree z groszku, kładziemy łososia. Całość posypujemy siankiem z pora oraz płatkami soli.

Patent #zerowaste

Pozostałą część pora można zużyć do ugotowania rosołu.

#pewnidobrego #warzywa #poranapora #łosośjurajski #przepisnarybę

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
 

Łosoś z siankiem z pora

Opublikowano 10/06/2021

Łosoś Jurajski Pewni Dobrego idealnie sprawdzi się jako danie na obiad. A podany w towarzystwie puree z groszku oraz pora tworzy idealną alternatywę dla klasycznych ziemniaków oraz surówki. W prosty i szybki sposób przygotujecie zdrowe danie dla siebie i swojej rodziny! Co więcej, dzięki wykorzystaniu ryby, dostarczycie Waszemu organizmowi niezbędne i zdrowe kwasy tłuszczowe.

1. Przygotowujemy sianko z pora

Z pora odkrawamy białą część a następnie szatkujemy na cieniutkie talarki. Do głębokiej patelni wlewamy oliwę, po podgrzaniu wrzucamy przygotowane wcześniej talarki z pora i smażymy na głębokim oleju do momentu zarumienienia się.

2. Przygotowujemy puree z groszku

Do garnka z wodą dodajemy odrobinę soli i cukru. Po zagotowaniu wrzucamy groszek na 1-2 minuty. Następnie hartujemy groszek wsypując go do zimnej wody. Do malaksera wrzucamy groszek i miętę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Całość zalewamy śmietanką i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Opcjonalnie można dodać płatki chilli.

3. Smażymy łososia

Łososia kroimy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię nalewamy oliwę oraz kładziemy łososia. Rybę smażymy około 1-2 minuty z każdej strony.

4. Komponujemy danie

Na talerz nakładamy puree z groszku, kładziemy łososia. Całość posypujemy siankiem z pora oraz płatkami soli.

Patent #zerowaste

Pozostałą część pora można zużyć do ugotowania rosołu.

#pewnidobrego #warzywa #poranapora #łosośjurajski #przepisnarybę

Czas całkowity 20 min
Porcja 4
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
4
Łosoś Jurajski - ok. 500 g
Sól
Pieprz
Oliwa i olej
Masło - 1 łyżka
Zielony groszek - 250 g
Cukier - szczypta
Mięta - garść
Sok z cytryny
Śmietanka kremówka - 100 ml
Por - 1 sztuka
Płatki chilli - szczypta
Płatki soli (do podania)
Składniki
4
Łosoś Jurajski - ok. 500 g
Sól
Pieprz
Oliwa i olej
Masło - 1 łyżka
Zielony groszek - 250 g
Cukier - szczypta
Mięta - garść
Sok z cytryny
Śmietanka kremówka - 100 ml
Por - 1 sztuka
Płatki chilli - szczypta
Płatki soli (do podania)