Macerowana kawa z japońskim rodowodem
Opublikowano 15.07.2023Kawa macerowana, czyli tzw. Cold Brew pojawił się w obecnej formie około 20 lat temu. Jednak bazuje on na zdecydowanie starszej metodzie, znanej w Japonii już XVI wieku. Ten rodzaj parzenia jest nazywany stylem Kyoto Cold Brew. I różni się od amerykańskiego sposobu, tym że zmielona kawa nie jest zanurzana w wodzie, a lód rozpuszcza się i kapie powoli na kawę.W Japonii posiadają specjalne zestawy do parzenia w ten sposób, jednak z popularną macerowaną kawą ma także punkt styczny – całość trwa od 8 do 12 godzin oraz podobna jest grubość mielenia ziaren. Dziś pokażemy wam, jak prosto przygotować kawę macerowaną.
Zmiel ziarna kawy, w młynku do kawy. Ziarna powinny być zmielone na grubo, nie na proszek jak mąka. Wybierz najwyższe ustawienie grubości mielenia lub w przypadku młynka bez regulacji stopnia mielenia, skróć jego czas. W ten sposób uzyskasz kawę o pożądanym charakterze.
Przełóż mieloną kawę do słoika lub dzbanka, w którym będziesz ją macerować. Dolej wodę do zmielonych ziaren kawy i dokładnie wymieszaj.
Przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na około 12 godzin, aby się zaparzyła. Można to zrobić w temperaturze pokojowej lub w lodówce. My polecamy lodówkę, wtedy kawa będzie idealnie chłodna i gotowa do picia.
Następnie przecedź kawę przez sitko lub przez bawełnianą serwetkę, do dzbanka lub innego szklanego/plastikowego pojemnika. Przelej zaparzoną kawę do butelki i przechowuj w lodówce nie dłużej niż przez tydzień.
Podawaj napój rozcieńczony wodą lub mlekiem. Kawę można podać z lodem lub podgrzać w kuchence mikrofalowej, jeżeli chcemy wypić ją na gorąco. Można również zrobić kostki lodu z kawy macerowanej i używać ich do schłodzenia napoju, bez dodatkowego rozcieńczania.
Podczas przygotowywania kawy macerowanej (cold brew), ważne jest, aby używać świeżych ziaren kawy, które będą grubo zmielone. Warto również użyć wody filtrowanej, aby smak napoju był bardziej wyraźny, słodki i przyjemny. Ekstrakcja kawy na zimno jest świetnym sposobem na stworzenie mocno skoncentrowanego napoju, nawet bez użycia ciepła. Powolne parzenie na zimno, powoduje, że z ziaren uwalnia się kofeina oraz smak, zostawiając gorzki i kwaśne akcenty w fusach.