Makaron fusilli z sosem na bazie pomidorów
Opublikowano 05.02.2024Z wykorzystaniem makaronu można przyrządzić mnóstwo dań, które cechują się unikalnym smakiem i ciekawymi połączeniami składników. Jedną z takich potraw jest fusilli Tavola in Italia z fetą, bakłażanem i sosem pomidorowym.
Danie to jest przyrządzane z makaronu w postaci świderków, które mają charakterystyczne wgłębienia, co sprawia, że świetnie łączą się z sosem pomidorowym z dodatkiem fety Auchan i BIO parmezanu Auchan. Nazwa tego makaronu pochodzi od słowa „wrzeciono”, po włosku – fuso, ze względu na swój zakręcony w spiralę kształt.
Jednym z głównych elementów dania jest bakłażan, czyli niskokaloryczne warzywo bogate w cenne składniki odżywcze i przeciwutleniające. Może stanowić podstawę do wielu dań m.in. past, zapiekanek czy szaszłyków na grilla. Świetnie łączy się również z pomidorami i aromatycznymi ziołami, tworząc wyśmienity sos. Wykorzystaj te składniki i przenieś się w świat włoskiej kuchni!
Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Bakłażana pokrój w kostkę i wymieszaj z solą w miseczce. Dzięki temu zredukujesz gorzki posmak tego warzywa. Ma to szczególne znaczenie, jeśli używasz niedojrzałych bakłażanów (z zieloną warstwą pod fioletową skórką). Pozostaw kawałki w soli na pół godziny. Następnie przetrzyj bakłażana ręcznikiem papierowym.
Pomidorki cherry i oliwki czarne przekrój na połówki, a fetę – w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć kawałki bakłażana i smaż na dużym ogniu przez 10 minut. W trakcie smażenia dodaj 4 łyżki wody – co kilka minut po 1 łyżce. Dzięki temu warzywo nie przypali się na patelni, wchłonie wodę i zmięknie. Po tym czasie dodaj przyprawy, rozgniecione ząbki czosnku i podsmażaj kolejne 3 minuty. Wsyp pokrojone pomidorki i smaż kolejne 7 minut. Kolejnym krokiem jest dodanie koncentratu i przecieru pomidorowego, cukru trzcinowego, sera fety i oliwek. Tak powstały sos redukuj przez kolejne 10 minut.
W międzyczasie ugotuj makaron fusilli Tavola in Italia. Do dużego garnka wlej około 2 litry wody i dodaj 1 łyżeczkę soli. Doprowadź do wrzenia. Wrzuć makaron i ugotuj go al dente według zaleceń umieszczonych na opakowaniu. Następnie odcedź go przy użyciu sitka.
Bazylię posiekaj na drobno, a parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
Makaron z bakłażanem podawaj na głębokich talerzach z posypką z tartego parmezanu oraz z posiekaną świeżą bazylią.
Przepis na makaron z fetą jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!