Aplikacja
Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną
 

Makaron muszle zapiekane z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną

Opublikowano 20.05.2022

Zapiekany makaron muszle z ricottą, pastą z suszonych pomidorów i żurawiną to prawdziwa uczta dla smakoszy. Nasz przepis pozwoli Ci stworzyć wyjątkowe danie, które połączy kremową i delikatną ricottę z intensywnym smakiem pasty z suszonych pomidorów i słodyczą żurawiny. To idealny wybór na wykwintny obiad lub kolację, który zachwyci Twoich gości. To danie, które dodaje elegancji Twojemu stołowi i sprawia, że posiłek staje się prawdziwą ucztą dla podniebienia.

1. Przygotowujemy sos

Na oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i czosnek, następnie dodajemy pomidory i bazylię i redukujemy cały sos przez około 10 minut.

2. Mieszamy składniki

Ricottę mieszamy z pastą Wawrzyniec z suszonych pomidorów i żurawiny.

3. Przygotujemy makaron

Muszle gotujemy według instrukcji na opakowaniu i hartujemy w zimnej wodzie. Ugotowane muszle nadziewamy ricottą, zalewamy sosem i posypujemy startym parmezanem.

4. Pieczemy

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 10-15 minut do zarumienienia parmezanu.

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
Makaron muszle - 200g
Ser ricotta - 200g
Pasta Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną (90 g) - ½ słoika
Przecier pomidorowy - 400 ml
Szalotki - 3 sztuki
Czosnek - 4 ząbki
Ser parmezan - 150 g
Liście bazylii - garść
Oliwa - 3 łyżki