Aplikacja
Makaron w sosie pomidorowym z pulpetami z tofu
 

Makaron w sosie pomidorowym z pulpetami z tofu

Opublikowano 11.12.2023

Makaron spaghetti w sosie pomidorowym z klopsikami mięsnymi to popularne danie łączące na talerzu kuchnię włoską i amerykańską. Okazuje się, że równie pyszna może być wegańska wersja tej potrawy! Makaron w sosie pomidorowym z pulpetami z tofu to sycąca i pełnowartościowa alternatywa dla mięsnych potraw.

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Zetrzyj składniki na pulpety

Piekarnik nagrzej do 180 stopni, grzanie góra, dół z termoobiegiem. Wszystkie warzywa umyj pod bieżącą wodą. Kostkę tofu naturalnego Auchan zetrzyj na tarce o grubych oczkach do miski. Następnie obierz marchewkę ze skóry i zetrzyj ją na drobnych oczkach. Do utartych składników dodaj: olej rzepakowy Auchan, bułkę tartą, suszoną natkę pietruszki Auchan, sos sojowy Auchan, zioła prowansalskie, paprykę słodką i paprykę wędzoną. Wymieszaj dokładnie masę na pulpety z tofu.

2. Uformuj pulpety z tofu

Przygotuj blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Uformuj 10 kulek o podobnej wielkości z powstałej masy i wyłóż je na nią. Wstaw na 20 minut do nagrzanego piekarnika.

3. Pokrój warzywa i ugotuj makaron

W czasie pieczenia pulpetów zacznij przygotowywać resztę potrawy. Wlej do garnka wodę, dodaj sól, a następnie zagotuj, doprowadzając do wrzenia. Wrzuć do wody makaron spaghetti pełnoziarnisty Auchan i gotuj przez 9 minut. W tym czasie pokrój w kostkę paprykę, cebulę, a szczypiorek posiekaj. Ząbki czosnku obierz ze skóry.

4. Przygotuj sos

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy Auchan. Pokrojoną cebulę i paprykę wrzuć na patelnię. Smaż przez około 5 minut. Następnie dodaj przecier pomidorowy, przyprawy i ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Gotuj całość przez kolejne 10 minut.

5. Podawaj z pulpetami z tofu

Przygotuj dwa głębokie talerze. Na oba naczynia wyłóż ugotowany makaron i sos. Na wierzch połóż pulpety z tofu i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Wegańskie pulpety z tofu możesz przygotować w większej ilości, podwajając porcje z podanego przepisu. Dzięki temu uzyskasz sycący dodatek nie tylko do makaronu z sosem pomidorowym, ale też do kanapek, kaszy lub ziemniaków. Jeżeli masz ochotę, możesz posypać makaron ulubionym startym serem lub wegańską alternatywą. Szeroki wybór tego typu roślinnych produktów znajdziesz w sekcji produktów roślinnych w sklepie Auchan.

Przepis na makaron w sosie pomidorowym z pulpetami z tofu to doskonały pomysł na pożywny obiad dla każdego. 

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie wegańskiej, wegetariańskiej i fleksitariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 15 min
Składniki
2
Sos do makaronu:
2 szklanki passaty pomidorowej
1 sztuka papryki czerwonej
½ sztuki cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Auchan
1 łyżka ziół prowansalskich
⅓ łyżeczki soli
⅓ łyżeczki pieprzu czarnego
150 g suchego spaghetti z pszenicy durum Auchan
½ pęczka szczypiorku
Pulpety:
1 kostka tofu naturalnego Auchan
1 marchew
1 łyżka suszonej natki pietruszki Auchan
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka sosu sojowego ciemnego Auchan
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia Auchan