Makaron z sosem pesto
Opublikowano 04.09.20231. Przygotuj makaron
Ugotuj makaron spaghetti al dente.
2. Czas na pesto!
W międzyczasie zmiksuj w blenderze 4 garście listków bazylii, 70 g orzechów piniowych (lub prażonych pestek słonecznika), 2 ząbki czosnku, oliwę z oliwek i parmezan.
3. Całość wymieszaj
Wymieszaj powstały sos z makaronem.
4. Gotowe!
Danie jest gotowe!
Czas całkowity 25 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 15 min
Składniki
4
200 g suchego makaronu spaghetti
4 garście listków bazylii
70 g orzeszków piniowych lub pestek słonecznika
70 g sera parmezan
ok. 80 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki pieprzu