Makaron z szynką parmeńską i szparagami
Opublikowano 10.05.2024Maj to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na zielone warzywa. Aby wykorzystać go w pełni, przygotuj przepyszny makaron z szynką parmeńską i szparagami. Ten wiosenny obiad przygotujesz w zaledwie pół godziny, a z pewnością podbije on Twoje kubki smakowe.
Do przygotowania dania koniecznie wykorzystaj makaron orkiszowy Auchan. W porównaniu do makaronu pszennego zawiera on większą ilość błonnika oraz składników odżywczych. Włoski akcent w postaci szynki parmeńskiej i ricotty zadowoli wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Można śmiało powiedzieć, że makaron z szynką parmeńską i szparagami to połączenie typowej kuchni włoskiej z polskim akcentem w postaci sezonowych warzyw.
Szparagi to sezonowe warzywa o szerokiej gamie składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego, wpływając na trawienie oraz sytość. Co ciekawe, szparagi to jedne z najmniej kalorycznych warzyw – w porcji 100 gramów dostarczają tylko 22 kcal. To świetny produkt podczas diety redukcyjnej, ale nie tylko!
Zacznij od ugotowania makaronu orkiszowego Auchan. Do dużego garnka wlej około 1 litr wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżeczkę soli, wrzuć makaron orkiszowy i ugotuj go al dente według zaleceń umieszczonych na opakowaniu – czyli 12 minut. Następnie odcedź go przy użyciu sitka, zostawiając odrobinę wody skrobiowej.
Szparagi dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Odłam twarde części łodyg, następnie pokrój warzywo na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zarumień posiekany czosnek, smażąc go przez około minutę na małym ogniu. Dodaj masło extra oraz pokrojone szparagi. Całość smaż 3 minuty, cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić czosnku.
Szynkę parmeńską porwij na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj też ricottę, wodę skrobiową oraz ugotowany al dente makaron orkiszowy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż 2 minuty, po czym przełóż na talerz.
Migdały drobno posiekaj i upraż na suchej patelni do zarumienienia. Gotowy makaron ze szparagami i szynką posyp orzechami.
Danie należy do kuchni tradycyjnej.
Smacznego!