Aplikacja
Makaron z szynką parmeńską i szparagami
 

Makaron z szynką parmeńską i szparagami

Opublikowano 10.05.2024

Maj to miesiąc, w którym rozpoczyna się sezon na zielone warzywa. Aby wykorzystać go w pełni, przygotuj przepyszny makaron z szynką parmeńską i szparagami. Ten wiosenny obiad przygotujesz w zaledwie pół godziny, a z pewnością podbije on Twoje kubki smakowe.

Do przygotowania dania koniecznie wykorzystaj makaron orkiszowy Auchan. W porównaniu do makaronu pszennego zawiera on większą ilość błonnika oraz składników odżywczych. Włoski akcent w postaci szynki parmeńskiej i ricotty zadowoli wielbicieli kuchni śródziemnomorskiej. Można śmiało powiedzieć, że makaron z szynką parmeńską i szparagami to połączenie typowej kuchni włoskiej z polskim akcentem w postaci sezonowych warzyw.

Szparagi to sezonowe warzywa o szerokiej gamie składników odżywczych. Dzięki wysokiej zawartości błonnika poprawiają pracę układu pokarmowego, wpływając na trawienie oraz sytość. Co ciekawe, szparagi to jedne z najmniej kalorycznych warzyw – w porcji 100 gramów dostarczają tylko 22 kcal. To świetny produkt podczas diety redukcyjnej, ale nie tylko!

Łatwo
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Ugotuj makaron

Zacznij od ugotowania makaronu orkiszowego Auchan. Do dużego garnka wlej około 1 litr wody i doprowadź do wrzenia. Dodaj łyżeczkę soli, wrzuć makaron orkiszowy i ugotuj go al dente według zaleceń umieszczonych na opakowaniu – czyli 12 minut. Następnie odcedź go przy użyciu sitka, zostawiając odrobinę wody skrobiowej.

2. Podsmaż warzywa

Szparagi dokładnie umyj i osusz za pomocą ręcznika papierowego. Odłam twarde części łodyg, następnie pokrój warzywo na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i zarumień posiekany czosnek, smażąc go przez około minutę na małym ogniu. Dodaj masło extra oraz pokrojone szparagi. Całość smaż 3 minuty, cały czas mieszając. Uważaj, aby nie przypalić czosnku.

3. Dodaj pozostałe składniki

Szynkę parmeńską porwij na mniejsze kawałki i dodaj na patelnię. Po chwili dodaj też ricottę, wodę skrobiową oraz ugotowany al dente makaron orkiszowy. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż 2 minuty, po czym przełóż na talerz.

4. Podaj makaron

Migdały drobno posiekaj i upraż na suchej patelni do zarumienienia. Gotowy makaron ze szparagami i szynką posyp orzechami.

Danie należy do kuchni tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
1
1 szklanka makaronu orkiszowego pióra Auchan
3 łyżki wody skrobiowej z gotowania makaronu
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła extra 82%
1 pęczek świeżych szparagów
5 plastrów szynki parmeńskiej Auchan
3 łyżki ricotty Auchan
Szczypta soli
Szczypta pieprzu
1 łyżka migdałów