Malinowa chmurka
Opublikowano 05.07.2024Mini malinowa chmurka w słoiczku to lekki deser inspirowany kruchym ciastem z owocową galaretką, śmietankowym kremem i chrupiącą bezą na wierzchu. Ta wersja deseru jest jednak nieco prostsza. Idealnie sprawdzi się na sezonową, słodką przekąskę w upalne dni.
Bazą malinowej chmurki jest galaretka oraz świeże maliny. Delikatności dodaje waniliowo-śmietankowy, krem przygotowany na bazie śmietanki kremówki oraz serka mascarpone. Jako kruchy dodatek posłużą Ci ciastka pszenno-owsiane. W malinowej chmurce nie może zabraknąć także słodkich bez. Do ich przygotowania wykorzystaj białka jaj.
Poza sezonem świeże maliny możesz wymienić na mrożone. Co ciekawe, te owoce słyną z wysokiej zawartości błonnika. Dodatkowo są niskokaloryczne, co tworzy z nich idealną przekąskę dla osób dbających o utrzymanie prawidłowej masy ciała. Mają niski indeks glikemiczny i są źródłem witaminy C.
Owocową galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zawartość torebki rozpuść w dwóch szklankach przegotowanej, gorącej wody i dokładnie wymieszaj aż do rozpuszczenia się proszku (nie gotuj). Galaretkę przelej do 4 słoiczków, po wystudzeniu dodaj świeże maliny. Następnie wstaw do lodówki, do stężenia na około 2 godziny. W czasie upału należy użyć nieco mniej wody.
W czasie stężenia galaretki przygotuj krem. Śmietankę ubij mikserem na sztywną pianę. Dodaj serek mascarpone, ziarenka laski wanilii oraz łyżkę cukru pudru. Powtórnie zmiksuj krem do połączenia się składników. Odstaw do lodówki.
Białka delikatnie oddziel od żółtek. W suchym naczyniu ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj pozostały cukier puder. Z ubitej piany za pomocą rękawa cukierniczego uformuj bezy do malinowej chmurki. Piekarnik nagrzej do 100℃ i piecz bezy około 60 minut. Wystudź je w otwartym piekarniku.
Na suchej patelni upraż płatki migdałów do lekkiego zarumienienia. Uważaj, aby ich nie przypalić. Ciastka pszenno-owsiane lekko pokrusz. Z lodówki wyciągnij słoiczki z przygotowaną wcześniej galaretką. Na malinową galaretkę nałóż pokruszone ciastka owsiane, a następnie waniliowo-śmietankowy krem, płatki migdałów oraz bezę.
Bezy możesz również pokruszyć. Mogą one zmięknąć od kremu, dlatego warto dodać je bezpośrednio przed podaniem.
Danie należy do kuchni tradycyjnej i wegetariańskiej.
Smacznego!