Marchewkowe ciasto
Opublikowano 21.10.2022Marchew posiada wiele cennych witamin oraz minerałów. Stanowi również świetne źródło błonnika i węglowodanów. Dlatego warto korzystać jej przy możliwych okazjach. W tym przepisie dowiesz się jak w łatwy sposób połączyć pyszną i soczystą marchewkę z czekoladą. Pamiętaj aby podczas zakupów wybierać te warzywa, które nie zawierają pestycydów, a ich produkcja odbywa się w lokalnych gospodarstwach i jest w pełni kontrolowana.
W rondelku rozpuść 150 g masła z czekoladą oraz mlekiem. Do przestudzonej masy dodaj jaja. W osobnej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Do suchych składników dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj startą marchewkę.
Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz przez 40 minut w 180°C. Po całkowitym wystudzeniu odkrój z ciasta nierówny wierzch.
125 g masła w temperaturze pokojowej utrzyj z 2 łyżkami kakao, 200 g cukru pudru i 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Otrzymaną masą posmaruj wierzch ciasta.
60 g masła w temperaturze pokojowej utrzyj z 120 g cukru pudru i 1 łyżką kwaśnej śmietany. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj i przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.
Z kremu warzywnego wyciśnij na cieście wzorki imitujące marchewki. Na szczycie każdej z nich wyłóż kilka drobnych listków mięty tak aby imitowały zieloną nać.
#ciastomarchewkowe #marchewki #pewnidobrego #przepisnadeser