Aplikacja
Marchewkowe ciasto
 

Marchewkowe ciasto

Opublikowano 21.10.2022

Marchew posiada wiele cennych witamin oraz minerałów. Stanowi również świetne źródło błonnika i węglowodanów. Dlatego warto korzystać jej przy możliwych okazjach. W tym przepisie dowiesz się jak w łatwy sposób połączyć pyszną i soczystą marchewkę z czekoladą. Pamiętaj aby podczas zakupów wybierać te warzywa, które nie zawierają pestycydów, a ich produkcja odbywa się w lokalnych gospodarstwach i jest w pełni kontrolowana.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj ciasto

W rondelku rozpuść 150 g masła z czekoladą oraz mlekiem. Do przestudzonej masy dodaj jaja. W osobnej misce połącz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz cukrem. Do suchych składników dodaj masę czekoladową i dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj startą marchewkę.

2. Upiecz ciasto

Gotową masę przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Piecz przez 40 minut w 180°C. Po całkowitym wystudzeniu odkrój z ciasta nierówny wierzch.

3. Przygotuj krem czekoladowy

125 g masła w temperaturze pokojowej utrzyj z 2 łyżkami kakao, 200 g cukru pudru i 2 łyżkami kwaśnej śmietany. Otrzymaną masą posmaruj wierzch ciasta.

4. Przygotuj krem marchewkowy

60 g masła w temperaturze pokojowej utrzyj z 120 g cukru pudru i 1 łyżką kwaśnej śmietany. Dodaj barwnik spożywczy, wymieszaj i przełóż masę do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką.

5. Skomponuj deser

Z kremu warzywnego wyciśnij na cieście wzorki imitujące marchewki. Na szczycie każdej z nich wyłóż kilka drobnych listków mięty tak aby imitowały zieloną nać.

#ciastomarchewkowe #marchewki #pewnidobrego #przepisnadeser

Czas całkowity 60 min
Porcja 20
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
20
Masło - 335 g
Mąka pszenna - 300 g
Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
Soda oczyszczona - 1 łyżeczka
Jajka - 4 sztuka
Cukier - 250 g
Mleko - 250 ml
Czekolada 80% - 100 g
Tarta marchewka - 1 szklanka
Świeża mięta
Kakao - 2 łyżki
Cukier puder - 320 g
Kwaśna śmietana - 3 łyżki
Pomarańczowy barwnik spożywczy