Marynowane jalapeño
Opublikowano 18.07.2023Oto przepis na marynowane jalapeño, które dodadzą Twoim potrawom prawdziwego charakteru i energii. Te zielone, małe perełki zamienią każdy kęs w niezapomnianą podróż po smakach Meksyku. Jeśli jesteś gotów na kulinarne wyzwanie – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Do dzieła, amigo!
Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Zacznij gotować zalewę.
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do garnka. Jeśli chcesz, żeby papryczki miały ciekawszy smak, możesz do zalewy dodać również pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka kulek pieprzu lub odrobinę ziela angielskiego. Zagotuj.
W tym czasie jalapeño umyj i pokrój w niewielkie, ok. półcentymetrowe, plasterki. Następnie dodaj je do gorącej zalewy. Marynuj je około 15–20 minut.
Po tym czasie papryczki wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików. Kiedy ostygną, zakręć je szczelnie i włóż do lodówki.