Aplikacja
Jalapeno Co To
 

Marynowane jalapeño

Opublikowano 18.07.2023

Oto przepis na marynowane jalapeño, które dodadzą Twoim potrawom prawdziwego charakteru i energii. Te zielone, małe perełki zamienią każdy kęs w niezapomnianą podróż po smakach Meksyku. Jeśli jesteś gotów na kulinarne wyzwanie – ten przepis jest właśnie dla Ciebie! Do dzieła, amigo!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj zalewę

Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Zacznij gotować zalewę.

2. Dodaj czosnek

Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do garnka. Jeśli chcesz, żeby papryczki miały ciekawszy smak, możesz do zalewy dodać również pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka kulek pieprzu lub odrobinę ziela angielskiego. Zagotuj.

3. Przygotuj jalapeño

W tym czasie jalapeño umyj i pokrój w niewielkie, ok. półcentymetrowe, plasterki. Następnie dodaj je do gorącej zalewy. Marynuj je około 15–20 minut.

4. Gotowe!

Po tym czasie papryczki wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików. Kiedy ostygną, zakręć je szczelnie i włóż do lodówki.

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
około 30 sztuk zielonych papryczek jalapeño średniej wielkości
2 szklanki wody
1 szklanka octu
8 łyżek stołowych cukru
ziele angielskie
2 łyżki stołowe soli niejodowanej
5 ząbków czosnku
opcjonalnie całe ziarna gorczycy i pieprzu