Marynowane jalapeño
Opublikowano 18.07.20231. Przygotuj zalewę
Do garnka wlej wodę i ocet. Dodaj cukier i sól. Zacznij gotować zalewę.
2. Dodaj czosnek
Czosnek obierz i pokrój w cienkie plasterki. Dodaj do garnka. Jeśli chcesz, żeby papryczki miały ciekawszy smak, możesz do zalewy dodać również pół łyżeczki ziaren gorczycy, kilka kulek pieprzu lub odrobinę ziela angielskiego. Zagotuj.
3. Przygotuj jalapeño
W tym czasie jalapeño umyj i pokrój w niewielkie, ok. półcentymetrowe, plasterki. Następnie dodaj je do gorącej zalewy. Marynuj je około 15–20 minut.
4. Gotowe!
Po tym czasie papryczki wraz z zalewą przełóż do wyparzonych słoików. Kiedy ostygną, zakręć je szczelnie i włóż do lodówki.
Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 20 min
Składniki
4
około 30 sztuk zielonych papryczek jalapeño średniej wielkości
2 szklanki wody
1 szklanka octu
8 łyżek stołowych cukru
ziele angielskie
2 łyżki stołowe soli niejodowanej
5 ząbków czosnku
opcjonalnie całe ziarna gorczycy i pieprzu