Aplikacja
Maślano-cytrynowy łosoś z patelni
 

Maślano-cytrynowy łosoś z patelni

Opublikowano 05/14/2023

Łosoś to wartościowy i zdrowy posiłek pełny w kwasy tłuszczowe omega-3. Smakosze, którzy lubią tłuste ryby, chętnie wybierają właśnie łososia. Jak szybko go przyrządzić? Poprowadzimy Cię krok po kroku, jak z pomocą patelni przygotować smaczny obiad dla dwojga lub sycącą kolację.

Najpierw umyj

Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, dokładnie osusz i pokrój na kawałki.

Przypraw

Posyp rybę przyprawami: solą, pieprzem czarnym lub cytrynowym i pozostaw na 30 minut.

Przygotuj patelnię i masło

Rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.

Pora na smażenie

Połóż filety na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i kontroluj stopień wysmażenia.

Obróć filet, kiedy się zarumieni

Gdy mięso uzyska różowy, charakterystyczny dla łososia kolor, przełóż je na chwilę na drugą stronę, by się zarumieniło.

Pora wyłożyć łosoś na talerz

Zdejmij rybę z patelni. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu dodaj 0,5 łyżki masła, drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.

Jeszcze tylko sos

Mieszaj do rozpuszczenia masła i osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Gotowy sos podaj z filetem

Polej usmażonego łososia sosem.

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
 

Maślano-cytrynowy łosoś z patelni

Opublikowano 05/14/2023

Łosoś to wartościowy i zdrowy posiłek pełny w kwasy tłuszczowe omega-3. Smakosze, którzy lubią tłuste ryby, chętnie wybierają właśnie łososia. Jak szybko go przyrządzić? Poprowadzimy Cię krok po kroku, jak z pomocą patelni przygotować smaczny obiad dla dwojga lub sycącą kolację.

Najpierw umyj

Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, dokładnie osusz i pokrój na kawałki.

Przypraw

Posyp rybę przyprawami: solą, pieprzem czarnym lub cytrynowym i pozostaw na 30 minut.

Przygotuj patelnię i masło

Rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.

Pora na smażenie

Połóż filety na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i kontroluj stopień wysmażenia.

Obróć filet, kiedy się zarumieni

Gdy mięso uzyska różowy, charakterystyczny dla łososia kolor, przełóż je na chwilę na drugą stronę, by się zarumieniło.

Pora wyłożyć łosoś na talerz

Zdejmij rybę z patelni. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu dodaj 0,5 łyżki masła, drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.

Jeszcze tylko sos

Mieszaj do rozpuszczenia masła i osiągnięcia jednolitej konsystencji.

Gotowy sos podaj z filetem

Polej usmażonego łososia sosem.

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
2
400 g fileta z łososia,
1,5 łyżki masła klarowanego (1-do smażenia, 0,5-do sosu),
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: szczypta soli, szczypta pieprzu,
może być również pieprz cytrynowy.
Składniki
2
400 g fileta z łososia,
1,5 łyżki masła klarowanego (1-do smażenia, 0,5-do sosu),
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: szczypta soli, szczypta pieprzu,
może być również pieprz cytrynowy.