Maślano-cytrynowy łosoś z patelni
Opublikowano 05/14/2023Łosoś to wartościowy i zdrowy posiłek pełny w kwasy tłuszczowe omega-3. Smakosze, którzy lubią tłuste ryby, chętnie wybierają właśnie łososia. Jak szybko go przyrządzić? Poprowadzimy Cię krok po kroku, jak z pomocą patelni przygotować smaczny obiad dla dwojga lub sycącą kolację.
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, dokładnie osusz i pokrój na kawałki.
Posyp rybę przyprawami: solą, pieprzem czarnym lub cytrynowym i pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.
Połóż filety na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i kontroluj stopień wysmażenia.
Gdy mięso uzyska różowy, charakterystyczny dla łososia kolor, przełóż je na chwilę na drugą stronę, by się zarumieniło.
Zdejmij rybę z patelni. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu dodaj 0,5 łyżki masła, drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.
Mieszaj do rozpuszczenia masła i osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Polej usmażonego łososia sosem.

Maślano-cytrynowy łosoś z patelni
Opublikowano 05/14/2023Łosoś to wartościowy i zdrowy posiłek pełny w kwasy tłuszczowe omega-3. Smakosze, którzy lubią tłuste ryby, chętnie wybierają właśnie łososia. Jak szybko go przyrządzić? Poprowadzimy Cię krok po kroku, jak z pomocą patelni przygotować smaczny obiad dla dwojga lub sycącą kolację.
Filety z łososia opłucz pod bieżącą wodą, oczyść, dokładnie osusz i pokrój na kawałki.
Posyp rybę przyprawami: solą, pieprzem czarnym lub cytrynowym i pozostaw na 30 minut.
Rozgrzej dobrze patelnię i rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego.
Połóż filety na rozgrzanym tłuszczu skórą do dołu i kontroluj stopień wysmażenia.
Gdy mięso uzyska różowy, charakterystyczny dla łososia kolor, przełóż je na chwilę na drugą stronę, by się zarumieniło.
Zdejmij rybę z patelni. Do pozostałego w naczyniu tłuszczu dodaj 0,5 łyżki masła, drobno posiekaną natkę pietruszki i wyciśnięty sok z cytryny.
Mieszaj do rozpuszczenia masła i osiągnięcia jednolitej konsystencji.
Polej usmażonego łososia sosem.