Mazurki fit
Opublikowano 13.03.2024Mazurek często gości na naszych stołach w towarzystwie potraw wielkanocnych. Jego tradycyjny przepis zawiera jednak bardzo dużo cukrów prostych, które nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie. Korzystając z tego przepisu nie musicie rezygnować z świątecznego deseru jakim jest mazurek. Bez glutenu, bez nadmiaru cukru i bez laktozy. Wchodzicie w to?
Migdały zmiel w malakserze na mąkę. Dodaj 200 g masła w temperaturze pokojowej, 50 g mąki kokosowej, 1 jajko i 60 g erytrytolu. Całość zagnieć i odstaw do lodówki na 20 minut.
Foremki do tartaletek wysmaruj masłem i oprósz mąką kokosową. Ciasto rozwałkuj na grubość około 4 mm i wykrój kółka o średnicy większej niż foremki. Następnie wylep ich wnętrze ciastem.
Orzechy nerkowca drobno posiekaj. W rondelku rozpuść 50 g masła, 40 g erytrytolu oraz łyżkę miodu. Do masy wsyp posiekane orzechy i zagotuj.
Połowę foremek z ciastem posmaruj cienko marmoladą oraz dodaj masę orzechową. Wszystkie foremki (zarówno te wypełnione nadzieniem jak i te z samym ciastem) piecz przez 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
150 g erytrytolu zblenduj na cukier puder. Dodaj 2 łyżki soku z cytryny i łyżeczkę marmolady. Całość ucieraj do momentu uzyskania gładkiej masy.
Tartaletki z samym ciastem wysmaruj marmoladą i wypełnij lukrem.
Tartaletki z masą orzechową udekoruj daktylami oraz orzechami włoskimi.
#fitmazurki #fitciasta #bezglutenu #bezlaktozy #bezcukru #przepisywielkanocne