Aplikacja
Mazurek orzechowy
 

Mazurek orzechowy

Opublikowano 19.03.2024

Szukasz przepisu na ciasto na Wielkanoc? Kruche, maślane ciasto, aksamitny, orzechowy krem, słodko-kwaśny dżem, a na wierzchu chrupiące orzechy… czyli mazurek idealny. To połączenie smaków fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole czy do codziennej kawy.

Sekret udanego mazurka tkwi w szczegółach. Odpowiednio dobrane składniki najwyższej jakości odgrywają tutaj kluczową rolę. Do wykonania tego maślanego spodu wybierz mąkę pszenną luksusową typu 550 Auchan, która bardzo dobrze sprawdza się przy kruchych wypiekach.

Mielone płatki migdałowe Auchan nadają deserowi niepowtarzalny, orzechowy aromat, który świetnie współgra z kremem. Ten wykonany jest tylko z trzech składników – puszystej ricotty, słonego masła orzechowego oraz cukru pudru. Do przełamania smaku dodaj dżem jagodowy lub porzeczkowy. Do posłodzenia ciasta oraz kremu możesz także użyć samodzielnie zmielonego białego cukru.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (2 głosów)
1. Przygotuj kruche ciasto

Do miski wsyp mąkę pszenną typ 550, mielone migdały (możesz również samodzielnie zmielić blanszowane migdały) oraz cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Masło pokrój w kostkę i dodaj je do suchych składników wraz z żółtkiem. Ciasto zagnieć do połączenia składników, powinno być gładkie. Następnie uformuj kulę i odłóż na godzinę do lodówki.

2. Upiecz spody mazurków

Ciasto wyciągnij z lodówki i krótko wyrób dłońmi, następnie nałóż do foremek. Możesz użyć małych foremek, tworząc jednoporcjowe tartaletki orzechowe lub jedną dużą blaszkę. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyciągnięciu ostudź ciasto.

3. Wykonaj orzechowy krem

Do miski dodaj ricottę, masło orzechowe oraz cukier puder. Składniki dokładnie zmiksuj. Masa powinna być kremowa i puszysta.

4. Ozdób mazurka

Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni do zarumienienia, aby wzmocnić ich aromat. Na kruche ciasto nałóż dżem jagodowy (świetnie sprawdzi się również dżem porzeczkowy). Następnie wyłóż orzechowy krem. Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Mazurki najlepiej smakują nieco schłodzone.

5. Ciesz się smakiem!

Mazurek z orzechami to ciasto łatwiejsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo składa się z zaledwie dziesięciu ogólnodostępnych składników, co jest jego dużą zaletą.

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z białka jaja, którego nie wykorzystałeś w przepisie, możesz śmiało dodać je do naleśników czy omletów. Pomysły na te dania znajdziesz na naszej stronie w zakładce przepisy.

Smacznego!

Czas całkowity 100 min
Porcja 10
Przygotowanie 80 min
Gotowanie 20 min
 

Mazurek orzechowy

Opublikowano 19.03.2024

Szukasz przepisu na ciasto na Wielkanoc? Kruche, maślane ciasto, aksamitny, orzechowy krem, słodko-kwaśny dżem, a na wierzchu chrupiące orzechy… czyli mazurek idealny. To połączenie smaków fantastycznie sprawdzi się na wielkanocnym stole czy do codziennej kawy.

Sekret udanego mazurka tkwi w szczegółach. Odpowiednio dobrane składniki najwyższej jakości odgrywają tutaj kluczową rolę. Do wykonania tego maślanego spodu wybierz mąkę pszenną luksusową typu 550 Auchan, która bardzo dobrze sprawdza się przy kruchych wypiekach.

Mielone płatki migdałowe Auchan nadają deserowi niepowtarzalny, orzechowy aromat, który świetnie współgra z kremem. Ten wykonany jest tylko z trzech składników – puszystej ricotty, słonego masła orzechowego oraz cukru pudru. Do przełamania smaku dodaj dżem jagodowy lub porzeczkowy. Do posłodzenia ciasta oraz kremu możesz także użyć samodzielnie zmielonego białego cukru.

1. Przygotuj kruche ciasto

Do miski wsyp mąkę pszenną typ 550, mielone migdały (możesz również samodzielnie zmielić blanszowane migdały) oraz cukier puder. Wymieszaj suche składniki. Masło pokrój w kostkę i dodaj je do suchych składników wraz z żółtkiem. Ciasto zagnieć do połączenia składników, powinno być gładkie. Następnie uformuj kulę i odłóż na godzinę do lodówki.

2. Upiecz spody mazurków

Ciasto wyciągnij z lodówki i krótko wyrób dłońmi, następnie nałóż do foremek. Możesz użyć małych foremek, tworząc jednoporcjowe tartaletki orzechowe lub jedną dużą blaszkę. Spód ciasta nakłuj widelcem. Piecz około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Po wyciągnięciu ostudź ciasto.

3. Wykonaj orzechowy krem

Do miski dodaj ricottę, masło orzechowe oraz cukier puder. Składniki dokładnie zmiksuj. Masa powinna być kremowa i puszysta.

4. Ozdób mazurka

Orzechy posiekaj i upraż na suchej patelni do zarumienienia, aby wzmocnić ich aromat. Na kruche ciasto nałóż dżem jagodowy (świetnie sprawdzi się również dżem porzeczkowy). Następnie wyłóż orzechowy krem. Wierzch posyp posiekanymi orzechami laskowymi. Mazurki najlepiej smakują nieco schłodzone.

5. Ciesz się smakiem!

Mazurek z orzechami to ciasto łatwiejsze w przygotowaniu, niż mogłoby się wydawać. Dodatkowo składa się z zaledwie dziesięciu ogólnodostępnych składników, co jest jego dużą zaletą.

Jeśli zastanawiasz się co zrobić z białka jaja, którego nie wykorzystałeś w przepisie, możesz śmiało dodać je do naleśników czy omletów. Pomysły na te dania znajdziesz na naszej stronie w zakładce przepisy.

Smacznego!

Czas całkowity 100 min
Porcja
Przygotowanie 80 min
Gotowanie 20 min
Składniki
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej typ 55O Auchan
50 g mielonych migdałów
120 g masła 82% tłuszczu
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
250 g sera ricotta Auchan
50 g masła orzechowego
50 g cukru pudru
100 g dżemu jagodowego o obniżonej zawartości cukru Auchan
30 g orzechów laskowych
Składniki
10
Kruche ciasto:
150 g mąki pszennej typ 55O Auchan
50 g mielonych migdałów
120 g masła 82% tłuszczu
50 g cukru pudru
Krem:
250 g sera ricotta Auchan
50 g masła orzechowego
50 g cukru pudru
100 g dżemu jagodowego o obniżonej zawartości cukru Auchan
30 g orzechów laskowych