Aplikacja
pomysly na grilla
 

Mięso z grilla z warzywami

Opublikowano 22.05.2023

Danie z grilla to nie tylko lekko przypalona kiełbaska. Na ruszcie możesz przygotować pełnowartościowy posiłek. Nie wiesz, jak zaskoczyć swoich gości podczas grillowania? Czas na nowe doznania kulinarne, które zachwycą podniebienia! Sprawdź nasze przepisy na nietypowe dania z grilla.

1. Przygotowanie grilla

Przygotuj grill – rozgrzej go do około 250–280 stopni.

2. Przyprawy

W miseczce połącz chili w proszku, paprykę, sól, oregano, czosnek w proszku, cukier granulowany i kminek.

3. Mięso

Ułóż 4 kawałki wytrzymałej folii na płaskiej powierzchni. Spryskaj folię olejem lub oliwą.

4. Warzywa

Podziel przygotowane produkty między arkusze folii. Zacznij od ziemniaków z papryką i cebulą. Posyp każdą porcję około 1 łyżeczką mieszanki przypraw.

5. Łączenie składników

Dodaj kurczaka do pozostałej mieszanki przypraw, a następnie wymieszaj. Podziel kurczaka na 4 porcje i dołóż do produktów ułożonych na foliach. Dodaj łyżeczkę masła do każdej porcji.

6. Złóż krawędzie folii, aby utworzyć paczuszkę.
7. Grillowanie

Grilluj, przykryj i obracaj paczki w połowie, aż kurczak będzie ugotowany, a warzywa miękkie. Będzie to trwało maksymalnie 20 minut przy dobrze rozgrzanym grillu.

8. Podgrzewanie tortilli

Kiedy danie będzie gotowe, podgrzej delikatnie na grillu placki tortilli.

9. Serwowanie

Ostrożnie otwórz opakowania i podawaj na tortillach z serem, awokado i kawałkami limonki.

Czas całkowity 40 min
Porcja 3
Przygotowanie 20 min
Gotowanie -
Składniki
3
ziemniaki - 1 kg
udka z kurczaka - 4 sztuki
czerwona cebula - 1 sztuka
papryka - 2 sztuki
tortilla - 4 placki
chilli w proszku - 1 łyżka
słodka papryka - 2 łyżeczki
sól - 1 i 1/4 łyżeczki
suszone oregano - 1 łyżeczka
czosnek w proszku - 3/4 łyżeczki
cukier - 3/4 łyżeczki
kminek mielony - 3/4 łyżeczki
olej - 1 łyżka
masło
awokado - 1 sztuka
pół szklanki startego twardego sera
limonka - 1 sztuka