Aplikacja
Mini cheeseburgery
 

Mini cheeseburgery

Opublikowano 31.03.2022

Mini cheeseburgery

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Przygotowanie bułek

W ciepłym mleku rozpuść masło. Do mąki wsyp drożdże, cukier i sól. Dodaj całe jajko oraz dolej mleko z masłem. Wymieszaj dokładnie i zagniataj ok. 10 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykryj ścierką i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.

2. Formowanie i pieczenie bułek

Po wyrośnięciu ciasta zagnieć je ponownie, uformuj kulki, następnie spłaszcz. Ułóż uformowane ciasto na papierze do pieczenia na blaszce i przykryj ręcznikiem papierowym na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie lekko posmaruj powierzchnię bułek wodą i posyp sezamem lub innymi ziarnami. Włóż bułki do piekarnika nagrzanego do temperatury 200⁰C i piecz przez około 15 minut.

3. Przygotowanie steków

Mięso połącz z 150 ml wody, dopraw delikatnie solą i pieprzem. Dokładnie wymieszajcałość i uformuj 10 równych kotletów, które następnie należy ułożyć na blasze z pergaminem i spłaszczyć na grubość ok. 2 cm. Kotlety piecz w 180⁰C przez ok. 15 minut.

4. Prezentacja

Gotowe bułki przetnij na pół, wypełnij serem, sałatą i mięsem.

Czas całkowity 60 min
Porcja 10
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 15 min
Składniki
10
Mąka - 1,5 kg
Jajka - 3 sztuki
Żółtko - 3 sztuki
Mleko - 525 ml
Masło - 225 g
Saszetka drożdży instant - 3 sztuki
Cukier - 3 łyżki
Kurkuma mielona - 1 łyżeczka
Czarny sezam - 3 łyżki
Mięso mielone wołowe - 2 kg
Ser cheddar - 750 g
Sałata rzymska - kilka listków
Sól i pieprz - do smaku