Aplikacja
Mini empanadas z mięsem i fasolą
 

Mini empanadas z mięsem i fasolą

Opublikowano 31.03.2022

Mini empanadas z farszem z mięsa wołowego i czerwoną fasolą. Zasmakuj przepisów kuchni świata i wprowadź do swojego menu nowe smaki. Czym są empanadas? To pieczone pierożki są szczególnie popularne w kuchniach Ameryki Południowej, pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego. Słynne danie kuchni świata jest serwowane w niezliczonej liczbie wersji. W zależności od receptury, empanadas mogą być pieczone w piecu lub smażone na głębokim oleju. To ciekawa alternatywa dla polskich pierogów. Pachnące, pełne smaku i idealnie doprawione pierogi w miniaturowej wersji będą doskonałą przekąską na imprezę oraz daniem obiadowym.

Średniozaawansowany
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie farszu do empanadas

Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż kilka minut.
Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj.
Dodaj mięso mielone, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż razem i dodaj passatę.
Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.

2. Formowanie pierożków

Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem.
Z takiej ilości składników powinno powstać ok. 15 pierożków.
Następnie sklej je, tak jak klasyczne pierogi.

3. Pieczenie empanadas

Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.

Czas całkowity 90 min
Porcja 3
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 45 min
 

Mini empanadas z mięsem i fasolą

Opublikowano 31.03.2022

Mini empanadas z farszem z mięsa wołowego i czerwoną fasolą. Zasmakuj przepisów kuchni świata i wprowadź do swojego menu nowe smaki. Czym są empanadas? To pieczone pierożki są szczególnie popularne w kuchniach Ameryki Południowej, pochodzące z Półwyspu Iberyjskiego. Słynne danie kuchni świata jest serwowane w niezliczonej liczbie wersji. W zależności od receptury, empanadas mogą być pieczone w piecu lub smażone na głębokim oleju. To ciekawa alternatywa dla polskich pierogów. Pachnące, pełne smaku i idealnie doprawione pierogi w miniaturowej wersji będą doskonałą przekąską na imprezę oraz daniem obiadowym.

1. Przygotowanie farszu do empanadas

Drobno posiekany czosnek i cebulę podsmaż kilka minut.
Na patelnię dodaj imbir, kurkumę, curry, goździki, paprykę i laskę cynamonu, a następnie wymieszaj.
Dodaj mięso mielone, pokrojone w 1 cm kostkę bataty oraz fasolę. Podsmaż razem i dodaj passatę.
Dopraw solą, cukrem i pieprzem, a następnie duś około 15 minut.

2. Formowanie pierożków

Z kruchego ciasta przy pomocy szklanki wykrój krążki i napełnij je wystudzonym farszem.
Z takiej ilości składników powinno powstać ok. 15 pierożków.
Następnie sklej je, tak jak klasyczne pierogi.

3. Pieczenie empanadas

Pierożki ułóż na blasze z pergaminem, posmaruj roztrzepanym jajkiem i piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180⁰C.

Czas całkowity 90 min
Porcja
Przygotowanie 45 min
Gotowanie 45 min
Składniki
Rolowane ciasto kruche - 1 opakowanie
Jajko - 1 sztuka
Wołowina mielona - 225 g
Fasola czerwona konserwowa - 75 g
Kurkuma mielona - 2 g
Czosnek - 2 ząbki
Laska cynamonu - 1 sztuka
Cebula czerwona - 1 sztuka
Curry - 8 g
Papryka słodka - 6 g
Imbir - 6 g
Batat tarty - 1 sztuka
Goździki - 6 g
Passata pomidorowa - 150 g
Składniki
3
Rolowane ciasto kruche - 1 opakowanie
Jajko - 1 sztuka
Wołowina mielona - 225 g
Fasola czerwona konserwowa - 75 g
Kurkuma mielona - 2 g
Czosnek - 2 ząbki
Laska cynamonu - 1 sztuka
Cebula czerwona - 1 sztuka
Curry - 8 g
Papryka słodka - 6 g
Imbir - 6 g
Batat tarty - 1 sztuka
Goździki - 6 g
Passata pomidorowa - 150 g