Miodowe łamańce
Opublikowano 19.05.2021Macie ochotę na coś słodkiego? W maju obchodzimy Dzień pieczenia oraz Światowy Dzień Pszczół. Z tej okazji przygotujemy łamańce z pysznym miodem w roli głównej.
Czy Wam również zależy, aby zdrowo żywić swoją rodzinę? Przy dzieciach – to naprawdę niezłe wyzwanie.
Jeśli również zastanawiacie się, co im podać zamiast chipsów. Oto nasz patent! Mamy tutaj samo zdrowie! Mak, słonecznik, wiórki kokosowe, no i oczywiście miód. Mak zawiera komplet witamin, które dobrze rozpuszczają się w tłuszczach – A, E, C, a słonecznik skutecznie obniża cholesterol.
Do miski wrzucamy kolejno wszystkie składniki – mak, olej kokosowy (w temperaturze pokojowej), ziarna słonecznika i wiórki kokosowe. Dodajemy szczyptę soli, całość zalewamy miodem i energicznie mieszamy do połączenia się składników.
Przygotowaną masę rozprowadzamy równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przyklepujemy.
Miodowe łamańce wkładamy do piekarnika nagrzanego na 170°C i pieczemy około 15 minut. Im grubsze łamańce tym dłuższy czas pieczenia.
Po ostygnięciu gotowe łamańce wystarczy połamać w nieregularne kształty. Gotowe!
Jeżeli w kuchni pozostanie Ci odrobina miodu, możesz dosypać do niego łyżkę brązowego cukru. W taki sposób otrzymasz aromatyczny peeling do ust.