Miska mocy z kaszą bulgur
Opublikowano 10.11.20218 listopada obchodzimy dzień zdrowego jedzenia i gotowania. Jeśli chcecie się do niego dobrze przygotować to mamy coś dla Was. Znacie kaszę bulgur? Wiecie, że wytwarzana jest z pszenicy durum? Kasza bulgur pochodzi z Bliskiego Wschodu. Jej właściwości odżywcze znali i doceniali już 4000 lat temu i wcale się temu nie dziwimy, ponieważ zawiera mnóstwo wartości odżywczych i mineralnych. Będzie moc, a konkretnie to miska mocy!
Cebulę kroimy lub ścieramy na mandolinie. Następnie przerzucamy do miseczki, doprawiamy solą i dodajemy sok z połówki cytryny. Tak przygotowana cebula posłuży nam do dekoracji dania.
Cukinię oraz bakłażana kroimy na równe, grubsze plasterki. Następnie doprawiamy je solą i czekamy aż puści wodę. W tym czasie możemy ugotować kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie smarujemy nasze talarki olejem po suszonych pomidorach i podsmażamy na patelni grillowej.
Garnisz to nic innego, jak posiekane drobno różne składniki, którymi możemy posypać danie. Do malaksera wrzucamy oliwki, pietruszkę oraz suszone pomidory. Całość miksujemy kilkukrotnie, pulsacyjnie. 3/4 naszego garniszu dodajemy do kaszy bulgur i dokładnie mieszamy. Pozostała część posłuży nam do udekorowania dania.
Na drugiej patelni, podsmażamy wcześniej pokrojone kosteczki sera halloumi. Robimy to do momentu, aż ser będzie rumiany.
Na dno naszej miski wysypujemy kaszę. Następnie naprzemiennie układamy plasterki cukinii bakłażana, dodajemy ser halloumi. Na środek dania kładziemy nasze szybkie pikle z cebuli i posypujemy garniszem.