Aplikacja
Modra kapusta z boczkiem
 

Modra kapusta z boczkiem

Opublikowano 16.05.2024

Modra kapusta z boczkiem to tradycyjna potrawa kuchni śląskiej, która jest smakowitym dodatkiem do różnych dań obiadowych. Kapusta czerwona to produkt, który warto wykorzystywać w codziennym menu. Ma niezwykłe właściwości prozdrowotne – warzywo jest źródłem witaminy C, beta-karotenu, potasu oraz wapnia. Niezwykły kolor zawdzięcza barwnikom – antocyjanom, które są silnymi przeciwutleniaczami chroniącymi komórki przed uszkodzeniami.

Modro kapusta to według gwary śląskiej nie tylko nazwa potrawy, ale też samej czerwonej kapusty. To śląska propozycja potrawki przygotowywanej z ugotowanej, poszatkowanej i odpowiednio zakwaszonej kapusty czerwonej. Niezwykły smak takiej surówki uzyskasz poprzez dodanie zasmażki na bazie masła oraz boczku. Marchew i jabłko nadadzą potrawie chrupkości oraz słodkości.

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Poszatkuj kapustę

Kapustę czerwoną obierz z wierzchnich liści. Przekrój główkę na pół i wytnij z niej głąb. Podziel połówkę na jeszcze mniejsze części i przy pomocy ostrego noża poszatkuj kapustę na drobne kawałki. Możesz to zrobić także przy pomocy specjalnej tarki lub maszynki z nakładką do szatkowania.

2. Ugotuj kapustę

W dużym garnku zagotuj wrzątek. Dodaj pół łyżeczki soli, liście laurowe, ziele angielskie i poszatkowaną kapustę. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając.

3. Przygotuj składniki

W czasie gdy kapusta się gotuje, przygotuj pozostałe składniki. Jabłko i marchew obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Cebulę obierz i posiekaj na drobno. Wszystkie składniki przesyp do dużej miski.

4. Boczek podsmaż na maśle

Boczek parzony pokrój w cienkie paseczki. Na patelnię z grubszym dnem dodaj masło, posiekaną cebulę oraz pokrojony boczek. Całość podsmażaj na średnim ogniu przez 5 minut aż cebulka i boczek się przyrumienią. Mieszaj je na patelni co jakiś czas. Po usmażeniu odstaw do przestudzenia.

5. Wymieszaj składniki

Gdy kapusta stanie się miękka, odlej ją z wody. Wyjmij z niej liście laurowe i ziele angielskie. Następnie wymieszaj z octem jabłkowym. Zakwasi on warzywo, przez co kapusta zmieni swój kolor z fioletowego na różowy. Dodaj do tego marchewkę, jabłko oraz całość podsmażonej cebulki i boczku wraz z roztopionym masłem. Całość dokładnie wymieszaj. Przypraw solą, pieprzem i cukrem według własnych preferencji smakowych.

Tak przygotowaną modrą kapustę z boczkiem wykorzystaj jako dodatek do dania głównego. Doskonale pasuje do tradycyjnego zestawu obiadowego – rolady śląskiej podanej z kluskami.
Przepis jest odpowiedni dla osób na diecie tradycyjnej. Jeżeli pominiesz dodatek boczku, możesz także wykorzystać danie w diecie wegetariańskiej.

Smacznego!

Czas całkowity 30 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 15 min
Składniki
4
½ główki kapusty czerwonej
1 opakowanie boczku wędzonego parzonego
¼ kostki masła
1 cebula
2 łyżki octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka soli
4 kuleczki ziela angielskiego
4 liście laurowe