Aplikacja
Moussaka Przepis
 

Moussaka z bakłażanem

Opublikowano 31.08.2023

Czy jesteś gotowy na podróż kulinarną prosto do słonecznej Grecji? Przedstawiamy przepis na Moussakę z bakłażanem, klasyczne danie, które łączy w sobie warstwy smakowitego mięsa, bakłażana i aromatycznego sosu beszamelowego. Jeśli jeszcze nie próbowałeś tej niebiańskiej potrawy, nie możesz już dłużej czekać! Rozgrzewaj piekarnik i zaskocz rodzinę tym śródziemnomorskim dziełem sztuki kulinarnej

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotuj bakłażana

W pierwszej kolejności pokrój bakłażana w paski, oprósz solą i odstaw na około 10 minut, aby puścił sok. Następnie rozgrzej patelnię grillową z odrobiną oliwy z oliwek i podpiecz odsączone paski warzywa na rumiany kolor. Zdejmij bakłażana z patelni i odstaw do ostygnięcia.

2. Czas na beszamel!

Kolejny etap to przygotowanie beszamelu. Weź garnek z grubym dnem i na niewielkim ogniu rozpuść w nim masło. Dodaj mąkę i szybko wymieszaj. W osobnym garnku podgrzej mleko. Kiedy będzie gorące, dodaj je do połączonego masła z mąką, ciągle mieszając. Nie przestawaj do chwili, aż sos będzie gęsty. Następnie dopraw beszamel solą, pieprzem i gałką muszkatołową według uznania.

3. Usmaż mięso

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy, a następnie dodaj warzywa. Mieszaj do chwili, aż się zeszklą. Do cebuli i czosnku dodaj mięso, zwiększ ogień i smaż całość przez około 3 minuty. Następnie dodaj białe wino i poczekaj, aż odparuje. Dołóż także pomidory pelati i utrzymuj patelnię na ogniu przez ok. 15 minut, co chwilę mieszając. Dopraw całość do smaku.

4. Pieczemy!

Ustaw piekarnik na 180 stopni Celsjusza z włączoną grzałką góra-dół. Zanim osiągnie właściwą temperaturę, przygotuj naczynie żaroodporne, smarując je oliwą z oliwek. Nałóż na dno część sosu. Następnie ułóż jedną warstwę bakłażanów oraz część farszu – wykonuj czynność naprzemiennie aż do wyczerpania przygotowanych składników. Na koniec polej moussakę beszamelem i wstaw całość do piekarnika na 30 minut. Po upieczeniu pokrój na porcje i podawaj na gorąco.

Czas całkowity 70 min
Porcja 4
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
3 bakłażany
100 g masła
50 g mąki pszennej
0,5 l mleka
500 g mielonej jagnięciny lub baraniny
1 puszka (400 g) pomidorów pelati
2 średnie cebule
3 ząbki czosnku
50 ml białego wina
oliwa z oliwek
sól
pieprz biały mielony
cukier
cynamon mielony
oregano