Mrożona kawa mokka
Opublikowano 07.07.2023W dalekim Jemenie znajduje się portowe miasto o nazwie Mokka. Brzmi znajomo? Nic dziwnego, bo to właśnie między innymi stamtąd sprowadzano do Europy kawę. Jedno wiodło do drugiego i tak właśnie pysznemu napojowi kawowemu na bazie czekolady nadano tę nazwę. Klasyczna mokka (mocha) podawana jest na gorąco, jednak dziś przyjrzymy się jej orzeźwiającej, zimnej wersji. Przed Wami przepis na mrożoną mokkę!
Wybierz kawę według swojego uznania – możesz wykorzystać espresso lub postawić na kawę rozpuszczalną. Przygotuj napar i go schłódź.
Kawę dokładnie wymieszaj z kakao lub czekoladą i ewentualnie cukrem. Dołóż lodu. Możesz także wykorzystać syrop czekoladowy, wtedy cukier nie będzie potrzebny.
Do napoju dolej mleka (spienionego lub nie – wedle gustu). Szklankę możesz udekorować wiórkami czekoladowymi. W wersji na gorąco, spienione mleko jest ważne. Trudniej będzie jednak, żeby pianka utrzymała się na zimnym mleku. Jeżeli mimo wszystko chcesz, aby mleczna pianka była gęsta – możesz dodać odrobinę cukru lub cukru pudru, który pozwoli piance utrzymać się na powierzchni, nawet na zimnym napoju. Natomiast jeśli chcesz wykonać taką piankę – odlej trochę mleka (im tłustsze, tym pianka będzie bardziej gęsta) i zacznij spieniać – możesz to zrobić przy pomocy spieniacza, w blenderze lub wlewając do szejkera. Mocha jest zazwyczaj dwuwarstwowa. Dlatego najpierw wlewamy kawę, a dopiero później mleko.