Aplikacja
Co zabrać na piknik
 

Muffinki z bananami i czekoladą

Opublikowano 15.06.2023

Muffinki z bananami i czekoladą to pyszna przekąska, którą możesz ze sobą zabrać na piknik. Sprawdzi się idealnie także w formie deseru. Sprawdź, jak ją przygotować!

Łatwo
Średnia 0.0/5 (0 głosów)
1. Przygotowanie bananów

Banany obierz. Za pomocą blendera lub widelca zgnieć owoce i przełóż do dużej miski.

2. Dodanie jajek

Jajka rozdziel na żółtka i białka. Żółtka dodaj do bananów, a z białek ubij gęstą pianę.

3. Dodanie produktów sypkich

Do miski z bananami dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników.

4. Dodanie piany

Dodaj uprzednio ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.

5. Dodanie czekolady

Czekoladę pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy. Całość wymieszaj. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.

6. Porcjowanie

Przełóż masę do papilotek po około 1-2 łyżki do każdej.

7. Pieczenie muffinek

Włóż muffinki do piekarnika i piecz około 15-18 minut do suchego patyczka.

Czas całkowity 28 min
Porcja 12
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 18 min
Składniki
12
3 dojrzałe banany
2 jajka
250 g mąki pszennej Auchan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego Auchan
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół tabliczki czekolady deserowej