Muffinki z bananami i czekoladą
Opublikowano 15.06.2023Muffinki z bananami i czekoladą to pyszna przekąska, którą możesz ze sobą zabrać na piknik. Sprawdzi się idealnie także w formie deseru. Sprawdź, jak ją przygotować!
Banany obierz. Za pomocą blendera lub widelca zgnieć owoce i przełóż do dużej miski.
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Żółtka dodaj do bananów, a z białek ubij gęstą pianę.
Do miski z bananami dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników.
Dodaj uprzednio ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.
Czekoladę pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy. Całość wymieszaj. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
Przełóż masę do papilotek po około 1-2 łyżki do każdej.
Włóż muffinki do piekarnika i piecz około 15-18 minut do suchego patyczka.