1. Przygotowanie bananów
Banany obierz. Za pomocą blendera lub widelca zgnieć owoce i przełóż do dużej miski.
2. Dodanie jajek
Jajka rozdziel na żółtka i białka. Żółtka dodaj do bananów, a z białek ubij gęstą pianę.
3. Dodanie produktów sypkich
Do miski z bananami dodaj mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj wszystko łyżką do połączenia składników.
4. Dodanie piany
Dodaj uprzednio ubitą pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.
5. Dodanie czekolady
Czekoladę pokrój na niewielkie kawałki i dodaj do masy. Całość wymieszaj. Piekarnik nastaw na temperaturę 180 stopni.
6. Porcjowanie
Przełóż masę do papilotek po około 1-2 łyżki do każdej.
7. Pieczenie muffinek
Włóż muffinki do piekarnika i piecz około 15-18 minut do suchego patyczka.
Czas całkowity 28 min
Porcja 12
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 18 min
Składniki
12
3 dojrzałe banany
2 jajka
250 g mąki pszennej Auchan
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru trzcinowego Auchan
1 łyżeczka cukru waniliowego
pół tabliczki czekolady deserowej