1. Na początek!
W rondelku rozgrzej masło z olejem, dodaj gorzką czekoladę i rozpuść całość.
2. Czereśnie umyj i osusz.
3. Czas na mąkę!
Mąkę wsyp do miski razem z kakao, proszkiem i sodą.
4. Jajka z cukrem
W drugiej misce wymieszaj trzepaczką jajka z cukrem, wlej maślankę, a następnie stopniowo dodawaj masę czekoladową.
5. Połącz!
Połącz ze sobą suche i mokre składniki.
6. Przygotowanie papilotek
Przygotowane ciasto przełóż do papilotek, mniej więcej do 4/5 wysokości. Na wierzchu poukładaj czereśnie.
7. Pieczenie!
Piecz ok. 25–30 minut, do suchego patyczka w temperaturze 175 stopni.
Czas całkowity 45 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 30 min
Składniki
4
300 g czereśni,
100 g gorzkiej czekolady,
150 g mąki pszennej,
50 g kakao,
80 g masła,
80 ml oleju,
270 ml maślanki,
3 jajka,
150 g cukru,
łyżeczka sody oczyszczonej,
łyżeczka proszku do pieczenia.