Mule po francusku
Opublikowano 14.07.2021Dania z owocami morza prezentują się widowiskowo, nie wymagają długiego przygotowania oraz zaskakują wyjątkowym smakiem. To świetny sposób, by oczarować efektownym posiłkiem niezapowiedzianych gości lub zaproponować rodzinie smakowitą ucztę w śródziemnomorskim stylu. Szybkie i proste w przygotowaniu, zdrowe i aromatyczne, dzięki nim codzienny obiad stanie się wysmakowaną przyjemnością. Poznajcie przepis na mule po francusku. Mule mają niewiele kalorii, sprzyjają zdrowiu i smakują doskonale. Delikatne mięso małży ma słodko-morski smak, który świetnie łączy się z aromatycznymi, warzywnymi sosami.
Po zagotowaniu się wody dodajemy odrobinę soli, następnie wrzucamy makaron. Gotujemy około 10 minut.
Do garnka dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy szalotkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i mieszamy do momentu aż szalotka zmięknie i nabierze złocistego koloru, wtedy dorzucamy pokrojony w cienkie plasterki koper włoski. Na koniec dodajemy starte pomidory malinowe. Gotujemy do momentu zredukowania sosu.
Zamknięte muszelki wrzucamy do zimnej wody aby je oczyścić z piasku. Następnie odrywamy małą niteczkę, która przyczepiona jest do muszelki. Jeżeli po wyciągnięciu z wody muszelka będzie otwarta bądź złamana – wyrzucamy ją.
Po zredukowaniu sosu dorzucamy do niego mule i przykrywamy garnek. Po kilku minutach sprawdzamy czy nasze mule otworzyły się-oznacza to, że są już gotowe.
Do garnka z sosem oraz mulami dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny oraz makaron. Zamykamy i potrząsamy garnkiem, aby wszystkie składniki połączyły się. Na koniec przy pomocy chochli wykładamy porcje na głęboki talerz.
Pozostałą pietruszkę dodajemy do malaksera, w którym znajduje się starty parmezan, orzeszki piniowe, czosnek i oliwa. Po zmiksowaniu otrzymamy aromatyczne pesto.