Aplikacja
Mule po francusku
 

Mule po francusku

Opublikowano 14.07.2021

Dania z owocami morza prezentują się widowiskowo, nie wymagają długiego przygotowania oraz zaskakują wyjątkowym smakiem. To świetny sposób, by oczarować efektownym posiłkiem niezapowiedzianych gości lub zaproponować rodzinie smakowitą ucztę w śródziemnomorskim stylu. Szybkie i proste w przygotowaniu, zdrowe i aromatyczne, dzięki nim codzienny obiad stanie się wysmakowaną przyjemnością. Poznajcie przepis na mule po francusku. Mule mają niewiele kalorii, sprzyjają zdrowiu i smakują doskonale. Delikatne mięso małży ma słodko-morski smak, który świetnie łączy się z aromatycznymi, warzywnymi sosami.

1. Gotujemy makaron

Po zagotowaniu się wody dodajemy odrobinę soli, następnie wrzucamy makaron. Gotujemy około 10 minut.

2. Przygotowujemy sos

Do garnka dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, wrzucamy szalotkę i doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy czosnek i mieszamy do momentu aż szalotka zmięknie i nabierze złocistego koloru, wtedy dorzucamy pokrojony w cienkie plasterki koper włoski. Na koniec dodajemy starte pomidory malinowe. Gotujemy do momentu zredukowania sosu.

3. Przygotowujemy mule

Zamknięte muszelki wrzucamy do zimnej wody aby je oczyścić z piasku. Następnie odrywamy małą niteczkę, która przyczepiona jest do muszelki. Jeżeli po wyciągnięciu z wody muszelka będzie otwarta bądź złamana – wyrzucamy ją.

4. Gotujemy mule

Po zredukowaniu sosu dorzucamy do niego mule i przykrywamy garnek. Po kilku minutach sprawdzamy czy nasze mule otworzyły się-oznacza to, że są już gotowe.

5. Komponujemy danie

Do garnka z sosem oraz mulami dorzucamy posiekaną pietruszkę, odrobinę soku z cytryny oraz makaron. Zamykamy i potrząsamy garnkiem, aby wszystkie składniki połączyły się. Na koniec przy pomocy chochli wykładamy porcje na głęboki talerz.

Patent #zerowaste

Pozostałą pietruszkę dodajemy do malaksera, w którym znajduje się starty parmezan, orzeszki piniowe, czosnek i oliwa. Po zmiksowaniu otrzymamy aromatyczne pesto.

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Mule - ok. 1 kg
Makaron spaghetti - 1 opakowanie
Szalotka - 2 sztuki
Czosnek - 2-3 ząbki
Oliwa
Pietruszka - pęczek
Cytryna - 1 sztuka
Fenkuł/koper włoski - 1 sztuka
Pomidory malinowe - 4 sztuki
Sól
Pieprz