Aplikacja
Muszle z ricottą, pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią
 

Muszle z ricottą, pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Opublikowano 23.02.2024

Zapiekane muszle makaronowe z ricottą oraz pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną to pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. To proste połączenie składników najwyższej jakości zachwyci smakiem wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowa i delikatna ricotta podkręcona intensywną w smaku pastą Wawrzyniec sprawi, że to danie na stałe zagości w Twoim kulinarnym repertuarze!

Łatwo
Średnia 4.3/5 (4 głosów)
1. Przygotuj sos

Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka szalotkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj przecier pomidorowy i bazylię. Cały sos redukuj na małym ogniu przez około 10 minut.

2. Pomieszaj składniki na farsz
3. Ugotuj makaron

Makaron ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu i hartuj w ziemnej wodzie. Gotowe muszle nadziewaj przygotowanym farszem. Całość zalej sosem i posyp tartym parmezanem.

4. Upiecz

Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–15 minut, do momentu zarumienienia parmezanu.

Czas całkowity 45 min
Porcja 2
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
 

Muszle z ricottą, pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną w sosie pomidorowym z bazylią

Opublikowano 23.02.2024

Zapiekane muszle makaronowe z ricottą oraz pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną to pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. To proste połączenie składników najwyższej jakości zachwyci smakiem wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowa i delikatna ricotta podkręcona intensywną w smaku pastą Wawrzyniec sprawi, że to danie na stałe zagości w Twoim kulinarnym repertuarze!

1. Przygotuj sos

Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka szalotkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj przecier pomidorowy i bazylię. Cały sos redukuj na małym ogniu przez około 10 minut.

2. Pomieszaj składniki na farsz
3. Ugotuj makaron

Makaron ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu i hartuj w ziemnej wodzie. Gotowe muszle nadziewaj przygotowanym farszem. Całość zalej sosem i posyp tartym parmezanem.

4. Upiecz

Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–15 minut, do momentu zarumienienia parmezanu.

Czas całkowity 45 min
Porcja
Przygotowanie 30 min
Gotowanie 15 min
Składniki
150 g makaronu muszle
200 g sera ricotta
½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
400 ml przecieru pomidorowego
3 szalotki
4 ząbki czosnku
150 g parmezanu
50 g masła
Garść liści bazylii
Składniki
2
150 g makaronu muszle
200 g sera ricotta
½ słoika pasty Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną
400 ml przecieru pomidorowego
3 szalotki
4 ząbki czosnku
150 g parmezanu
50 g masła
Garść liści bazylii