- Przepisy
- Czas przygotowania
- 30-60 min
- Muszle z ricottą, pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną w sosie pomidorowym z bazyliąBaza przepisów
Zapiekane muszle makaronowe z ricottą oraz pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną to pomysł na szybki lunch, obiad lub kolację. To proste połączenie składników najwyższej jakości zachwyci smakiem wszystkich miłośników kuchni śródziemnomorskiej. Kremowa i delikatna ricotta podkręcona intensywną w smaku pastą Wawrzyniec sprawi, że to danie na stałe zagości w Twoim kulinarnym repertuarze!
Na maśle podsmaż pokrojoną w piórka szalotkę oraz posiekany czosnek. Następnie dodaj przecier pomidorowy i bazylię. Cały sos redukuj na małym ogniu przez około 10 minut.
Ricottę połącz z pastą Wawrzyniec z suszonymi pomidorami i żurawiną. Wymieszaj.
Makaron ugotuj według instrukcji podanej na opakowaniu i hartuj w ziemnej wodzie. Gotowe muszle nadziewaj przygotowanym farszem. Całość zalej sosem i posyp tartym parmezanem.
Danie zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 10–15 minut, do momentu zarumienienia parmezanu.