Aplikacja
Naleśniki francuskie
 

Naleśniki francuskie

Opublikowano 02.02.2022

Idealne na śniadanie lub kolację. Spiszą się jako posiłek nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych domowników. We Francji, na każdym kroku możemy spotkać stoiska z tradycyjnymi crêpes najczęściej podawanych z kremem orzechowo-kakaowym. Dlatego w tym przepisie wyjdziemy poza znane już nam ramy i słodycz wydobędziemy z soczystych pomarańczy. Ten zabieg sprawi, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki

Do miski wbijamy jaja i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut.

2. Przygotowujemy sos z pomarańczy

Wyciskamy sok z obranych pomarańczy i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, kiedy nasza ciecz zgęstnieje. Na koniec wrzucamy zimne masło, aby sos nabrał aksamitnej konsystencji.

3. Smażymy naleśniki

Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy odrobinę masy naleśnikowej i dokładnie rozprowadzamy. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.

4. Komponujemy danie

Naleśniki składamy w kopertę i zanurzamy w sosie z pomarańczy. Nasiąknięte danie przekładamy na talerz. Możemy też udekorować listkami świeżej mięty i przekrojonymi pomarańczami.

Patent #zerowaste

Pozostałe skórki z pomarańczy idealnie sprawdzą się jako odświeżacz do butów.

Czas całkowity 15 min
Porcja 4
Przygotowanie 15 min
Gotowanie -
Składniki
4
Mleko bez laktozy - 250 ml
Woda gazowana - 250 ml
Mąka pszenna - 250 g
Jajka - 2 sztuki
Cukier - 1 łyżka
Rozpuszczone masło - 2 łyżki
Sos:
Pomarańcze - 1 kg
Zimne masło - 1 łyżka
Cukier - 50 g