Aplikacja
 

Naleśniki francuskie

Opublikowano 02/02/2022

Idealne na śniadanie lub kolację. Spiszą się jako posiłek nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych domowników. We Francji, na każdym kroku możemy spotkać stoiska z tradycyjnymi crêpes najczęściej podawanych z kremem orzechowo-kakaowym. Dlatego w tym przepisie wyjdziemy poza znane już nam ramy i słodycz wydobędziemy z soczystych pomarańczy. Ten zabieg sprawi, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki

Do miski wbijamy jaja i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut.

2. Przygotowujemy sos z pomarańczy

Wyciskamy sok z obranych pomarańczy i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, kiedy nasza ciecz zgęstnieje. Na koniec wrzucamy zimne masło, aby sos nabrał aksamitnej konsystencji.

3. Smażymy naleśniki

Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy odrobinę masy naleśnikowej i dokładnie rozprowadzamy. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.

4. Komponujemy danie

Naleśniki składamy w kopertę i zanurzamy w sosie z pomarańczy. Nasiąknięte danie przekładamy na talerz. Możemy też udekorować listkami świeżej mięty i przekrojonymi pomarańczami.

Patent #zerowaste

Pozostałe skórki z pomarańczy idealnie sprawdzą się jako odświeżacz do butów.

Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
 

Naleśniki francuskie

Opublikowano 02/02/2022

Idealne na śniadanie lub kolację. Spiszą się jako posiłek nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych domowników. We Francji, na każdym kroku możemy spotkać stoiska z tradycyjnymi crêpes najczęściej podawanych z kremem orzechowo-kakaowym. Dlatego w tym przepisie wyjdziemy poza znane już nam ramy i słodycz wydobędziemy z soczystych pomarańczy. Ten zabieg sprawi, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.

1. Przygotowujemy ciasto na naleśniki

Do miski wbijamy jaja i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut.

2. Przygotowujemy sos z pomarańczy

Wyciskamy sok z obranych pomarańczy i wlewamy na patelnię. Dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, kiedy nasza ciecz zgęstnieje. Na koniec wrzucamy zimne masło, aby sos nabrał aksamitnej konsystencji.

3. Smażymy naleśniki

Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy odrobinę masy naleśnikowej i dokładnie rozprowadzamy. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.

4. Komponujemy danie

Naleśniki składamy w kopertę i zanurzamy w sosie z pomarańczy. Nasiąknięte danie przekładamy na talerz. Możemy też udekorować listkami świeżej mięty i przekrojonymi pomarańczami.

Patent #zerowaste

Pozostałe skórki z pomarańczy idealnie sprawdzą się jako odświeżacz do butów.

Total time
Czas całkowity 15 min
Serves
Porcja 4
Preparation
Przygotowanie 15 min
Cooking
Gotowanie -
Składniki
serves 4
Mleko bez laktozy - 250 ml
Woda gazowana - 250 ml
Mąka pszenna - 250 g
Jajka - 2 sztuki
Cukier - 1 łyżka
Rozpuszczone masło - 2 łyżki
Sos:
Pomarańcze - 1 kg
Zimne masło - 1 łyżka
Cukier - 50 g
Składniki
serves 4
Mleko bez laktozy - 250 ml
Woda gazowana - 250 ml
Mąka pszenna - 250 g
Jajka - 2 sztuki
Cukier - 1 łyżka
Rozpuszczone masło - 2 łyżki
Sos:
Pomarańcze - 1 kg
Zimne masło - 1 łyżka
Cukier - 50 g