Naleśniki francuskie
Opublikowano 02.02.2022Idealne na śniadanie lub kolację. Spiszą się jako posiłek nie tylko dla dorosłych, ale również dla najmłodszych domowników. We Francji, na każdym kroku możemy spotkać stoiska z tradycyjnymi crêpes najczęściej podawanych z kremem orzechowo-kakaowym. Dlatego w tym przepisie wyjdziemy poza znane już nam ramy i słodycz wydobędziemy z soczystych pomarańczy. Ten zabieg sprawi, że nikt nie przejdzie obok nich obojętnie.
Do miski wbijamy jaja i ubijamy na gładką masę. Następnie dodajemy resztę składników, dokładnie mieszamy i pozostawiamy na kilkanaście minut.
Na rozgrzaną teflonową patelnię wylewamy odrobinę masy naleśnikowej i dokładnie rozprowadzamy. Smażymy po kilka minut z każdej strony, aż będą złociste.
Naleśniki składamy w kopertę i zanurzamy w sosie z pomarańczy. Nasiąknięte danie przekładamy na talerz. Możemy też udekorować listkami świeżej mięty i przekrojonymi pomarańczami.
Pozostałe skórki z pomarańczy idealnie sprawdzą się jako odświeżacz do butów.