Nalewka dereniowa
Opublikowano 06.10.2023Dereń to krzew o jasnoczerwonych owocach, kwaśnym, orzeźwiającym smaku i wysokiej zawartości witaminy C. Przygotowywane na jego bazie nalewki już w XVIII wieku były traktowane jako napoje, które odświeżały i rozgrzewały w chłodne dni. Stanowiły remedium na wiele dolegliwości, takich jak przeziębienie, grypa czy bolesne miesiączkowanie. Dzięki długiemu procesowi maceracji mikstura na bazie alkoholu i derenia miała intensywny czerwony kolor i charakterystyczny smak.
Dziś nalewki z derenia cieszą się popularnością nie tylko ze względu na swoje walory smakowe oraz korzyści zdrowotne. To dodatki, które są wykorzystywane w kuchni. Wzmacniają smak potraw, nadając im lekko kwaskowaty akcent.
Rozpocznij od dokładnego umycia i wysuszenia owoców. Gdy całkowicie wyschną, wsyp je do słoika na nalewkę.
Dereń posyp cukrem, pamiętając o równomiernym wymieszaniu. Następnie odstaw słój w ciepłe miejsce na cały dzień, aby cukier przeniknął w głąb owoców.
Po upływie wyznaczonego czasu przystąp do wlewania spirytusu i wsypania goździków. Pamiętaj o szczelnym zamknięciu słoiczka i kilkukrotnym potrząśnięciu.
Przechowuj słoik w chłodnym i zacienionym miejscu przez około 2 miesiące, pamiętając o tym, aby co tydzień mieszać zawartość.
Po upływie wyznaczonego czasu przecedź nalewkę przez filtr do kawy lub gazę, a następnie rozlej ją do mniejszych butelek.