Aplikacja
Omlet po francusku z owocami i karmelizowanymi orzechami
 

Omlet po francusku z owocami i karmelizowanymi orzechami

Opublikowano 04.04.2024

Masz ochotę na francuskie śniadanie? Kremowy omlet na słodko z chrupiącymi orzechami i owocami to świetny pomysł na posiłek, który doda Ci energii i jednocześnie sprawi, że Twój poranek będzie niezwykle przyjemny. Sprawdź nasz przepis i dowiedz się, jak w kilku krokach wykonać posiłek inspirowany kuchnią francuską!

Omlet to danie uniwersalne. Można podawać i wykonać go na wiele sposobów. Przygotowując go według naszego przepisu, uzyskasz mocno ściętą warstwę na zewnątrz oraz kremowy i lekko wilgotny środek. Delikatną strukturę jajecznego ciasta doskonale uzupełnią chrupiące karmelizowane orzechy włoskie Auchan ze słodkim miodem od Pewni Dobrego. 

Do przygotowania omleta warto użyć blendera ręcznego, aby dobrze napowietrzyć masę jajeczną. Dodatkowo do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować patelni z nieprzywierającą powierzchnią, która pozwoli Ci dobrze wysmażyć omlet.

Do przygotowania dania warto wybrać jaja z chowu ekologicznego Pewni Dobrego. Pochodzą one od kur z chowu na otwartej przestrzeni. Jajka zawierają pełnowartościowe białko, witaminy i składniki mineralne. Dlatego warto spożywać je do pierwszego posiłku w ciągu dnia – zapewni on energię na wiele godzin.

Średniozaawansowany
Średnia 5.0/5 (1 głosów)
1. Skarmelizuj orzechy włoskie

Na patelni z grubszym dnem rozpuść na średnim ogniu 1 łyżkę masła oraz miód wielokwiatowy od Pewni Dobrego. Podgrzewaj, stale mieszając, aż zaczną pojawiać się bąbelki na powierzchni. Wtedy wrzuć orzechy włoskie Auchan i dokładnie wymieszaj z powstałym karmelem. Posyp solą, wymieszaj i wyłóż na folii aluminiowej lub kratce do ostygnięcia.

2. Przygotuj masę

Do miski dodaj jaja Pewni Dobrego, 1 łyżeczkę śmietany Pewni Dobrego, mąkę pszenną i ubijaj przez około 2 minuty ręcznie lub przez 30 sekund miksując blenderem ręcznym. Ser twardy Parmezan Auchan zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Następnie wymieszaj starty ser z masą jajeczną.

3. Usmaż omlet

Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Rozpuść 1 małą łyżeczkę masła Pewni Dobrego. Wylej na nią masę jajeczną i mieszaj, aż zacznie się lekko ścinać. Smaż przez kolejne 2 minuty. Na sam koniec przy pomocy drewnianej szpatułki delikatnie zwiń omlet jak naleśnik i przełóż na talerz.

4. Podawaj z owocami

Mrożone wiśnie Auchan wstaw do mikrofali lub pozostaw je w temperaturze pokojowej na kilka godzin przed przygotowaniem omleta do rozmrożenia. Pozostałą śmietanę Pewni Dobrego wymieszaj z cukrem wanilinowym. Gruszkę umyj pod bieżącą wodą i pokrój w plastry. Zwinięty w rulon omlet podawaj z kleksem waniliowej śmietany. Posyp go z wierzchu karmelizowanymi orzechami włoskimi oraz wiśniami. Obok na talerzu ułóż plastry gruszki. Całość udekoruj świeżymi listkami mięty.

Omlet z owocami najlepiej smakuje podany na ciepło. Jeżeli chcesz, aby był bardziej słodki, możesz polać go dodatkowo po wierzchu miodem lub posypać cukrem waniliowym. 

Danie jest odpowiednie dla osób na diecie tradycyjnej.

Smacznego!

Czas całkowity 20 min
Porcja 1
Przygotowanie 10 min
Gotowanie 5 min
Składniki
1
2 sztuki jaj ekologicznych Pewni Dobrego
1,5 łyżki masła extra osełkowego 83% Pewni Dobrego
1 łyżka parmezanu Parmigiano Reggiano Auchan
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki śmietany 12% Pewni Dobrego
1 łyżeczka cukru wanilinowego
2 garście orzechów włoskich łuskanych Auchan
2 łyżki miodu wielokwiatowy Pewni Dobrego
1 szczypta soli
1 szklanka wiśni mrożonych bez pestek Auchan
½ gruszki
1 garść listków świeżej mięty